Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Beta ]

21. 04. 2018. 10:04   >>  10:06 48

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Spremni za normalizaciju odnosa sa Rusijom

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Crna Gora spremna za normalizaciju odnosa sa Rusijom.

"Što se Crne Gore i mene lično tiče, priča o normalizaciji naših odnosa je kucanje na otvorena vrata", rekao je Đukanović za RIA Novosti.

On je izrazio žaljenje što je posljednjih godina došlo do pogoršanja odnosa dvije zemlje.

"Nažalost, posljednjih godina došlo je, po meni nepotrebno, do narušavanja odnosa dvije zemlje. I to samo zato što je Crna Gora nakon obnove nezavisnosti prije 12 godina, čemu je i rukovodstvo Rusije dalo veliki doprinos, vođena svojim interesima napravila strateški izbor za članstvo u NATO i EU. To su svakako od prvog dana znali i u Moskvi", rekao je Đukanović.

On je naveo da je takav izbor potvrdila i većina građana Crne Gore ubjedljivom podrškom, koju je dobio već u prvom krugu na predsjedničkim izborima održanim 15. aprila.

"Očekujemo da naše pravo na izbor sopstvenog puta poštuju svi, a posebno oni koje smatramo tradicionalnim prijateljima. To je pretpostavka, kako je nedavno i predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao, za razvoj odnosa na uzajamno korisnim osnovama", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, crnogorsko-ruski odnosi su određeni viševjekovnom tradicijom prijateljstva, u svim vremenima. 

"Zato se zajedno moramo potruditi da tako bude i danas kada ih treba osavremeniti. Lično ću nastojati da na dužnosti predsjednika doprinosim tome. Mi smo mala balkanska zemlja, sa velikom istorijom. Ponosni na slobodarstvo i antifašizam, koji su stubovi naše državnosti i našeg postojanja. I to su snažne i važne spone crnogorskog i ruskog naroda", rekao je Đukanović.

On je podjestio da se i u godinama "poremećenih bilateralnih odnosa", koji su po njegovoj ocjeni posljedica "promjenjenog globalnog konteksta i vraćanja na hladnoratovske pozicije, u odnosima Rusije i Zapada", u Crnoj Gori ruski građani i dočekuju sa dobrodošlicom i poštovanjem.

Пратите нас на

Коментари48

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније