Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

22. 04. 2018. 15:27   >>  15:21 1

FAJON PORUČILA

CG potrebne jake i nezavisne institucije

Crnoj Gori su za rješavanje korupcije i sprovođenje djelotvornijih istraga potrebne jake i nezavisne institucije, koje će dovesti do konačnih sudskih odluka, ocijenila je slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu, Tanja Fajon.

Ona je, komentarišući ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23 i 24, rekla da je napredak zabilježen na području suzbijanja korupcije na visoko nivou i nekih oblika organiziranog kriminala, ali da u nekoliko područja uticaj zakonodavnih i institucionalnih reformi još nije u potpunosti vidljiv.

“Sprečavanje korupcije, oduzimanje imovine stečene kriminalom, praćenje evidencija vezanih za nasilje nad novinarima, trgovina ljudima i pranje novca i dalje su važni problemi i područja na čijem poboljšanju bi Crna Gora trebalo da radi”, kazala je Fajon agenciji MINA.

Ona je naglasila da je vladavina prava najvažnije područje u kojem se treba učiniti vjerodostojan i održiv napredak.

“Crnoj Gori su potrebne jake i nezavisne institucije za rješavanje korupcije i sprovođenje djelotvornijih istraga i procesuiranja, koje će dovesti do konačnih sudskih odluka”, poručila je Fajon dodajući i da temeljna prava takođe moraju biti u potpunosti sprovedena u praksi.

On je istakla da je ključno i podsticajno okruženje za organizacije civilnog društva i borbu protiv vanjskog pritiska koji, kako je navela, oblikuje i ograničava način na koji mediji izvještavaju o aktuelnim pitanjima u državi.

Vrata EU za Zapadni Balkan široko otvorena

Na pitanje da li smatra da je realno da države Zapadnog Balakan mogu postati članice EU do 2025. godine, Fajon je kazala da su vrata EU za Zapadni Balkan široko otvorena i da nova Strategija Evropske komisije o proširenju jasno utire put do članstva u Uniju.

“Neki naporni radovi su postignuti na obje strane i još puno toga treba učiniti”, navela je Fajon.

Ona je rekla da je datum indikativan, ali da je jasno navedeno da se Crna Gora i Srbija mogu priključiti EU do 2025. godine ako ispune sve uslove.

“Među šest država Zapadnog Balkana u čekaonici EU, Crna Gora je u skupini onih s najboljim mogućnostima, a pristupni pregovori već su u toku”, kazala je Fajon.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније