Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

23. 04. 2018. 11:30   >>  11:33 19

NOVA OCJENJUJE

Srbi u kontinuitetu diskriminisani

Država Crna Gora sistematski obespravljuje pripadnike srpskog naroda, ocijenili su iz Nove srpske demokratije.

Politički savjet te stranke analizirao je političku situaciju u Crnoj Gori nakon još jednih, kako su naveli. pokradenih predsjedničkih izbora, posebno se koncentrišući na status i položaj srpskog naroda.

“Politički savjet NSD je ocijenio da režim tiranije istrajava na politici brutalne diskriminacije, segregacije i obespravljivanja srpskog naroda u Crnoj Gori. Država Crna Gora, uspostavljena na temeljima referendumske krađe iz 2006. godine, ne želi da zadovolji težnje i potrebe svih svojih građana za dostojanstven život i ravnopravnost; naprotiv, ona sistematski obespravljuje pripadnike drugog po brojnosti naroda – srpskog", navodi se u saopštenju.

Iz Nove smatraju da država srpskom narodu ne dopušta razvoj u svom nacionalnom i kulturnom identitetu, i izlaže ga politički i etnički motivisanoj pravosudnoj represiji "jer optužuje, hapsi i zatvara njegove političke predstavnike".

"Napominjemo da u represivnom aparatu i pravosudnim organima ,,vedre i oblače“ pripadnici crnogorskog  i manjinskih naroda, a da u tim organima Srba gotovo i nema".

Srbi su, tvrde u Novoj, izloženi perfidnoj asimilaciji, odnosno prevođenju u nacionalne Crnogorce, a mnogi od njih i napuštaju Crnu Goru.

"Sa gnušanjem odbacujemo optužbu vlasti da je ukazivanje na neravnopravan položaj Srba u Crnoj Gori, i insistiranje na individualnim i kolektivnim pravima pripadnika srpskog naroda – ,,udar na državu Crnu Goru“. Takođe, kao krajnje zlonamjernu ocjenjujemo tezu tzv. građanske opozicije da je otklon srpskih političkih predstavnika od srpske nacionalne ideje i zahtjeva za ravnopravnošću Srba 'conditio sine qua non' za pobjedu nad aktuelnim režimom".

Prema njihovim riječima, borba za ravnopravnost, građanska i nacionalna prava i pravno priznanje srpskog naroda u Crnoj Gori mora biti prioritet svih srpskih političkih subjekata u ovoj zemlji.

"Neophodno je da najvažnije srpske političke organizacije, te kulturne i nacionalne institucije utvrde i donesu konkretan program aktivnosti za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta u Crnoj Gori. Sve srpske adrese u ovoj zemlji moraju postići naširi konsenzus za efikasnu borbu protiv asimilacije i diskriminacije srpskog naroda", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније