Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 04. 2018. 12:35   >>  19:15 9

PREMIJER U SKUPŠTINI

Brisel demantovao one koji bi da zaustave integracije

Brisel je posljednjim izvještajem o napretku, demantovao sve one koji bi da zaustave ili uspore put Crne Gore ka EU, kazao je premijer Duško Marković. On je tokom premijerskog sata pozvao civilni sektor da, kako je kazao, sjednu za isti sto.

Predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata i Liberalne partije, Mićo Orlandić pitao je Markovića da ocijeni napredak Crne Gore u ovogišnjem Izvještaju Evropske komisije i koji su prioriteti po oblastima u narednom periodu.

“Izvještaj EK pokazuje da je Crna Gora lider u regionu, kada je riječ o reformama koje sprovodimo u pravom smjeru”, kazao je Marković u Skupštini.

Saopštio je i da izvještaj demantuje sve one koji su mislili da se može zaustaviti ili usporiti naš put ka EU.

“Poslata je i jasna poruka građanima ko se brine o njihovim interesima i koje partner Briselu. U jednom i u drugom slučaju to su Vlada, Skupština i drugi državni organi, koji vode ovaj proces. Ovaj detalj ukazuje i na one pojave i snage u Crnoj Gori koje pojedinačne interese stavljaju ispred interesa građana i Crne Gore”, kazao je Marković.

Smjernice koje su date kroz izvještaj su detaljnije, jer smo, kako kaže Marković, najviše odmakli u pregovorima i značajno se približili EU.

Do kraja godine otvorićemo preostala poglavlja, ponovio je Marković.

“Pozivam organizacije NVO i civilnog sektora da podršku za zajednički rad ne traže na drugim adresama pored legitimnih i domaćih. Vrata kabineta i Vlade su uvijek otvorena za njih i za građane. Pozivam ih da sjednemo za isti sto i da razmotrimo dalje mogućnosti saradnje na putu i cilju koji su zajednički”, zaključio je Marković.

Veće plate i penzije od 2020. 

Vlada Crne Gore nije se zaduživali za tekuću potrošnju niti to ima u planu, kazao je premijer Duško Marković u Skupštini.  Od 2020. očekuje budžetski suficit, veće plate i penzije i bolji životni standard. 

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista, Miodrag Radunović pitao je premijera kakvi su efekti nedavne transakcije 500 miliona euroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

Marković je kazao da je mjerama Vlade unaprijeđen kreditni rejting Crne Gore. Emisija euroobveznica od 500 miliona bila je do sada najpovoljnija za Crnu Goru, naveo je premijer.

“Ovu emisiju karakteriše skoro tri puta veće interesovanje, oko 1,5 milijardi eura”, kazao je Marković i dodao da je Vlada tako postojeći dug zamijenila povoljnijim.

“Tom transakcijom smanjen je pritisak na javne finasije tokom srednjoročnog perioda, omogućemo je da se dio realizovanih sredstava od oko 100 miliona eura iskoristi za isplatu obaveza u naredne dvije godine i tim umanje potreba za zaduživanjem”, kazao je Marković i podsjetio da nas čeka kreditni aranžamn sa SB od 200 miliona eura.

Marković je naveo i da se Vlada Crne Gore nije zaduživala za tekuću potrošnju, niti to ima u planu.

“Tokom 2020. očekujemo suficit u budžetu, a time i prostor za dalju otplatu duga, a to će stvoriti sredstva za nove razvojne projekte koji će donijeti ekonomski rast i bolji standard građanima”, zaključio je Marković.

Država je na dobrom putu, kazao je Marković, i dodao da će ova godina biti bolja od 2017.

"Da u 2020. uđemo u budžetski suficit, a javni dug spustimo na 60 odsto BDP-a. Vjerujem da će tada biti veće i plate i penzije i da će  životni standard biti značajno veći nego danas", poručio je Marković. 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније