Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

01. 05. 2018. 07:16   >>  07:11 44

JELUŠIĆ OCIJENILA

Bilbordi krše koalicioni dogovor

Postavljanje bilborda na ulice Budve u znak stogodišnjice od ulaska srpske vojske u taj grad u Prvom svjetskom ratu, kršenje je koalicionog sporazuma, kazala je predsjednica budvanske URE Božana Jelušić u emisiji Replika TVCG. Predsjednik Političkog saveza Nove Srpske Demokratije Budimir Aleksić je istakao da nije u pitanju istorijski revizionizam, "već jubilej ulaska pobjedničke srpske vojske na jedan prostor gdje su živjeli Srbi".

"Srpska vojska je došla na teritoriju gdje je 90 odsto stanovništva u tom momentu bilo srpske nacionalnosti. I oni su jedva čekali da nakon 450 godina okupacije dođe njihova vojska", poručio je Aleksić.

Jelušić je naglasila da rezultati rada nove vlasti u Budvi, koju čine DF, URA, SDP i jedan nezavisni poslanik, postoje, ali da je okretanje prošlosti kršenje koalicionog sporazuma.

"Vlast u Budvi nije konstituisana na osnovu ideoloških sklonosti", istakla je ona, rekavši da je primarni dogovor bio da se takva pitanja ostave po strani, a pokuša zaštititi Budva od "tajkunske pohare".

Ona je poručila da o bilbordima nije postojao dogovor, "a kamoli konsenzus".

"Opštinskim sredstvima ne treba raditi nešto u ime svih, ukoliko se nečija osjećanja time remete", kazala je Jelušić. Predsjednica budvanske URE je istakla da je "problem što je u Budvi očekivala drugačiji model od DPS-ovog".

Istoričar Novak Adžić je naglasio da Budvi nije bila potrebna takva situacija, ali smatra da to ima oblik zloupotrebe u političko-ideološke svrhe političke kampanje.

"Sa istorijskog stanovišta je jasno da srpska vojska nije oslobodila Crnu Goru, jer je prije ulaska srpske vojske bila slobodna. Budva je bila slobodna i prije nego sto su jedinice Drugog jugoslovenskog puka prodefilovale", naglasio je on.

Aleksić je kazao da su "oslobađali tako i partizani u Drugom svjetskom ratu".

"Oni su u Podgoricu ušli kada su se okupatori povukli", poručio je predsjednik Političkog saveza Nove, rekavši da je istorijska činjenica da nije bilo represije nakon ulaska srpskih vojnika u Budvu.

On je kazao i da u Tuzima stoje bilbordi s mapom takozvane Velike Albanije, te da niko od nadležnih ne reaguje.

Adžić je istakao da je Budva bila u sastavu dukljanske države Vojislavljevića, Zete Balšića i integralni dio države Crnojevića, zatim dio Srpske despotovine i Mletačke republike.

"Ovo ne mislim da je sračunato da se slavi oslobođenja Crne Gore, već koncept stvaranja jedinstvena srpske države", poručio je on.

Пратите нас на

Коментари44

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније