Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

05. 05. 2018. 15:59   >>  15:52 3

ĐUROVIĆ PORUČUJE

Ako ispunimo obaveze biće i novca

Ako Crna Gora ispuni obaveze i bude spremna za članstvo u Evropskoj uniji i prije 2025. sredstva za našu zemlju, kao buduću članicu biće obezbijeđena, saopštila je za Javni servis bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović.

 

Podsjetimo, juče je Evropska komisija izradila budžetski okvir za period 2021-2027, u kojem se ne predviđa odvajanje sredstava za dalje proširenje, iako taj vremenski period obuhvata i datum kada bi trebalo Crna Gora i Srbija da uđu u Uniju. U budžetskom okviru pretpristupna davanja su povećana sa 12 na 14 i po milijardi eura.

"On je ostavio vrata otvorena za zemlje kandidate za članstvo da kroz instrument pretpristupne podrške nastavljaju da usvajaju evropske standarde i da se prilagođavaju onome što su kasnije obaveze po čalanstvu", kazala ja za TVCG bivča ministarka evropskih integracija Gordana Đurović.

Pretpristupni instrument, kaže Đurović, ima jasno postavljene ciljeve.

"Oni su sektorske prioritete definisali, ima takozvanu evropsku dodatu vrijednost za ispunjavanje političkih i ekonomskih reformi, zemlja se prilagođava članstvu a istovremeno već i danas učestvuje u onome što se zove sigurnost stabilnost i bezbjednost Evropske unije", kazala je Đurović.

Ona očekuje da će sredstva za Crnu Goru kao buduću članicu biti obezbijeđena.

Ako Crna Gora ispuni svoje obaveze i bude spremna za članstvo, ranije završi pregovore, potpiše ugovor, uđe u proces ratifikacije koji je počeo prije završetka ove procedure svakako da će biti isti slučaj, odnosno, sredstva za Crnu Goru kao buduću članicu bi bila obezbijeđena.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније