Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 05. 2018. 14:39   >>  14:32

DELEGACIJA SKUPŠTINE U ČEŠKOJ

CG najbolje pripremljena za ulazak u EU

Crna Gora je najbolje pripremljena država Zapadnog Balkana za ulazak u Evropsku uniju, ključna je ocjena zvaničnih susreta delegacije Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za bezbjednost i odbranu Češkoj Republici.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore potpredsjednik Senata Češke Republike, Jiri Šestak, pozdravljajući pridruživanje Crne Gore NATO savezu, istakao je da je Crna Gora najbolje pripremljena država Zapadnog Balkana za ulazak u Evropsku Uniju.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, Andrija Nikolić kazao je da je Crna Gora prozor Evropske Unije prema Zapadnom Balkanu, država koja izvozi stabilnost i jača evropski entuzijazam regionalnih susjeda.

"Uz potpuno usklađenu vanjsku i bezbjednosnu politiku sa Briselom, te sa 30 otvorenih i tri privremeno zatvorena pregovaračka poglavlja, Crna Gora predvodi proces pridruživanja Evropskoj Uniji i biće izvjesno njena prva naredna članica", saopštio je Nikolić.

predsjednik Odbora za vanjske poslove, odbranu i bezbjednost Senata Češke Republike, František Bublan, na čiji poziv delegacija crnogorske Skupštine boravi u Pragu, kako dodaju, kazao je da Češka Republika ostaje snažno posvećena promociji politike proširenja Evropske Unije, jer je to, kako je kazao, u najboljem interesu i EU i zemalja kandidata za članstvo.

"Bublan je podsjetio da je Višegradska grupa od svog nastanka bila sinonim za uspješan model regionalne saradnje, koja je ubrzala evropsku integraciju Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, uz poruku da Crna Gora može u potpunosti da računa na političku, ekspertsku i tehničku podršku Češke Republike i Višegradske grupe", navodi se u saopštenju.

Nikolić je, kako se dodaje, izrazio uvjerenje da će i buduće akcije država Višegradske četvorke, konkretno Češke Republike biti u funkciji očuvanja principa vrednovanja konkretnih i vidljivih rezultata kandidata za članstvo, te da će proširenje Evropske Unije na države Zapadnog Balkana, ostati u vrhu liste prioriteta predstojećih sastanaka Višegradske grupe.

Na sastanku sa Bublanom, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić je istakao da je prijem Crne Gore u NATO savez najveće političko ostvarenje od obnove državnosti, najčvršća dugoročna garancija bezbjednosti zemlje, preduslov za nesmetan ekonomski razvoj i snažan vjetar u leđa integraciji naše države u Evropsku Uniju.

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, poslanici prof. dr Miodrag Vuković i Luiđ Ljubo Škrelja napomenuli su da se integracija kao temelj crnogorske državne politike, pokazala kao najbolji okvir za sazrijevanje i razvoj crnogorskog društva.

Prvog radnog dana zvanične posjete Češkoj Republici, delegacija Skupštine Crne Gore je sa svojim češkim domaćinima, dogovorila nastavak intenzivne komunikacije na nivou radnih tijela dva parlamenta koja se bave vanjskom politikom i pitanjima bezbjednosti i odbrane.

Delegacija Skupštine Crne Gore tokom prvog radnog dana održala je niz sastanaka sa potpredsjednikom Senata Češke Republike, Jirijem Šestakom, predsjednikom Odbora za evropske poslove Senata, Vaclavom Hamplom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove odbranu i bezbjednost Senata, Františekom Bublanom, potpredsjednikom Poslaničkog doma Češke Republike Janom Hamačekom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Poslaničkog doma, Lubomirom Zaoralekom, kao i sa pomoćnikom ministra vanjskih poslova Češke Republike, Jakubom Dirom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније