Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ AA ]

14. 05. 2018. 16:25 >> 16:17
9

RAONIĆ POZIVA

I CG da se uključi u pomoć Palestini

Direktor Građanske alijanse i borac za ljudska prava iz Crne Gore Boris Raonić apelovao je danas na sve medije da obavijeste građane o dešavanjima u Pojasu Gaze, gdje je stradalo na desetine palestinskih civila. Raonić je pozvao i državne institucije Crne Gore da pokrenu međunarodnu proceduru kroz Ujedinjene nacije i NATO, kako bi se zaustavilo stradanje naroda Palestine, javlja agencija Anadolija (AA).

Hiljade Palestinaca od jutros se okupilo na granici Pojasa Gaze kako bi protestovalo zbog izraelske okupacije i preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izraelske snage su tokom dana ubile najmanje 41, a ranile stotine demonstranata. Izraelska vlada je ranije poručila da palestinske proteste smatra ratnim stanjem i da u tom slučaju nijesu primjenjivi zakoni o ljudskim pravima i da izraelske snage bezbjednosti mogu koristiti vatreno oružje.

Boris Raonić ističe da je na očigled međunarodne zajednice u toku masakr.

„Apelujem na medije da obavijeste građane šta se dešava, na državu Crnu Goru da se konačno pokaže kao subjekat, a ne objekat međunarodnog prava i pokrene precedure kroz UN i NATO sa ciljem obustavljanja ovog zločina“, kazao je za AA Raonić.

On ističe da se u Palestini krši međunarodno pravo i sva ljudska prava.

„Crna Gora mora da zna šta znači šta je okupacija, jer je kroz to prošla. Zna šta je zločin i vidjeli smo koja je dugoročna njegova cijena, znamo šta znači mržnja malih razlika, a imamo i obavezu da promovišemo načela ljudskih prava“, istakao je Raonić.

Na pitanje kako komentariše ćutanje velikih zapadnih međunarodnih sila na dešavanja u Palestini, Raonić kaže da interesi preovladavaju u formiranju spoljne politike, ali do određne linije, koja je pređena u Palestini.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopštilo je da su izraelske snage i ranile najmanje 1.693 demonstranta, među kojima je 448 ranjenika sa ranama zadobijenim hicima iz vatrenog oružja.

Hiljade Palestinaca podigli su šatore na granici Gaze i Izraela i protestuju zbog preseljenja ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem i podsjećaju na Nakbu.

Na današnji dan 1948. je proglašena nezavisnost Izraela na zemlji koju Palestinci smatraju svojom. Oni taj događaj i progon koji je uslijedio obilježavaju svakog 15.maja kao "Nakba" ili Velika katastrofa.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније