Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

16. 05. 2018. 10:57 >> 10:52
23

PAŽIN SMATRA

Crna Gora nije mafijaška država

Crna Gora nije mafijaška država, a strani investitori iz čak 90 zemalja svijeta najbolji su dokaz povjerenja u stabilnost vladavine prava, ocijenio je potpredsjednik Vlade Crne Gore, Zoran Pažin.

 

Pažin je, u intervjuu za danski "Politiken", kazao da je naša zemlja sposobna da uvjeri Evropljane da Crna Gora neće biti izvor bezakonja u Evropskoj uniji.

"Mi smo ponosna zemlja i nikada u istoriji nijesmo dobili ništa nezasluženo. Posljednje što Crnoj Gori treba ili što ona želi, jeste da bude nezasluženo primljena u EU, nespremna da ispuni svoje obaveze i da doprinese evropskoj porodici država", kaže Pažin.

Stoga Crna Gora, kako je rekao, ne traži od Evrope "da ignoriše naše probleme i nedostatake".

Borba protiv kriminala preduslov napretka

"Naprotiv, sve što tražimo od evropskih lidera i građana jeste da vrata EU budu otvorena i da zadrže pravičan pristup proširenju, zasnovan na individualnim zaslugama zemalja kandidata", kazao je potpredsjednik Vlade.

On nije saglasan ocjenom da je Crna Gora "mafijaška država".

"Apsolutno se ne slažem sa ovom izjavom. Crna Gora je pluralističko društvo u kojem se odluke donose u demokratski izabranim institucijama. Imamo funkcionalnu tržišnu privredu, koja je jedna od najbrže rastućih u Evropi i u potpunosti funkcioniše po zapadnim principima. Strani investitori iz čak 90 zemalja svijeta pokreću biznise u Crnoj Gori, što je najbolji dokaz povjerenja koje imaju u povoljan ekonomski ambijent, ali i stabilnost vladavine prava", rekao je Pažin.

Istakao je da se novcem građana upravlja "na odgovoran i transparentan način, koji je dostupan provjeri od strane građana i nezavisnih medija".

"Društvo smo u kojem se vlast osvaja na izborima koje sve međunarodne institucije koje prate izbore ocjenjuju kao fer i demokratske", rekao je Pažin.

Spremni da zatvorimo tri preostala poglavlja

Govoreći o tome koliko su organizovani kriminal i korupcija ozbiljan problem u Crnoj Gori, Pažin je rekao: "Crna Gora zna da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije osnovni preduslov svakog društvenog i ekonomskog napretka. Zato smo osim tradicionalnih institucija za sprovođenje zakona, po ugledu na najbolju evropsku praksu i uz pomoć evropskih partnera, izgradili nove specijalizovane institucije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koje već ostvaruju značajne rezultate".

Pažin podsjeća na ocjene Evropske komisije, koja redovno prati stanje u ovoj oblasti u zemljama kandidatima za članstvo, a prema kojima, kako je rekao, "Crna Gora ostvaruje kontinuiran napredak u ovoj oblasti, što predstavlja osnov za napredovanje u svim ostalim oblastima evropskih reformi".

"Naravno, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije će i dalje biti okosnica naše evropske agende, kako bismo poslali snažnu poruku da se kriminal u Crnoj Gori ne isplati", kazao je Pažin.

Na pitanje hoće li Crna Gora biti spremna za članstvo u EU do 2025. godine, Pažin je rekao da naša zemlja u procesu pristupanja napreduje brže od svih ostalih zemalja iz procesa proširenja.

Balkanu ne prijeti rat

"Otvorili smo 30 od 33 pregovaračka poglavlja i privremeno zatvorili tri. Spremni smo da ove godine otvorimo sva preostala poglavlja i svu reformsku energiju usmjerimo na završnu fazu pregovaračkog procesa. Iako nam je kvalitet reformi značajniji od brzine, napravili smo temeljan i ostvariv plan reformi po kojem ćemo postići unutrašnju spremnost za članstvo i prije navedenog datuma", rekao je Pažin.

On ne dijeli zabrinutost predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junkera da će ponovo izbiti rat ukoliko Evropa bude ignorisala balkanske zemlje i nerazriješene konflikte u regionu.

"Ne mislim da u današnjem vremenu Balkanu prijeti rat. Ipak, istorija nas uči da određeni djelovi Balkana ne raspolažu dovoljno pouzdanim mehanizmima za očuvanje stabilnosti i mira. To je jedan od glavnih razloga zašto je Crna Gora donijela odluku da garancije bezbjednosti svojih građana izgrađuje unutar evro-atlantske bezbjednosne zajednice", rekao je Pažin.

Na pitanje da li Rusija pokušava da ponovo izvrši uticaj i izazove razdor u zemljama Balkana u nadi da će destabilizovati Evropu, Pažin je rekao da nije nikakva tajna "da određene ekstremne nacionalističke partije na Balkanu dobijaju otvorenu podršku, pa i finansijsku pomoć, određenih krugova u Rusiji".

"Iako zvanična Moskva to negira, miješanje u unutrašnja politička pitanja određenih krugova iz Rusije prilično je očigledno. Vjerujem da ova nastojanja da se podrije pro-evropska orjentacija zemalja Balkana neće uroditi plodom i da je budućnost svih zemalja regiona u evropskim i evro-atlantskim integracijama", rekao je Pažin.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније