Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 05. 2018. 07:10 >> 07:01

PUT KA EU

"Vladavina prava uslov napretka"

Poruka sa sjutrašnjeg samita zemalja članica Evropske unije i Zapadnog Balkana, u Sofiji, biće da su vrata EU otvorena, ali da Brisel snažno insistira na jačanju vladavine prava i dobrom upravljanju, odnosno snaženju institucija, očekuje profesorica Gordana Đurović.

"Institucije koje mogu da uvode zemlje u proces. Dalje, mjere ekonomske politike za razvoj, konkurentnost. Morate ući ekonomski spremniji u članstvo. Zbog toga će nam EU pomoći da bolje izgradimo infrastrukturu, unaprijedimo životnu sredinu", ocijenila je Đurović u emisiji "Iz pravog ugla" RTCG.

Vrata EU jesu otvorena, navodi ona i dodaje kako Brisel ulaskom u izbornu godinu ne skida monitoring sa Zapadnog Balkana.

"Već naprotiv kroz ovu Deklaraciju i Londonski samit, dva važna događaja, nam ponovo poručuje da taj entuzijazam za integracije ne treba da se smanjuje, već treba da držimo "radnu" temperaturu", ocijenila je Đurović.

Ona je, govoreći o napretku Crne Gore između dva Izvještaja Evropske komisije, poručila da generalno proces ide.

"Performanse države se popravljaju u različitim segmentima, neke malo više, neke manje. Ali mi, za razliku od nekih zemljmalja, nemamo ocjena da idemo retrogradno, unazad", rekla je Đurović.

Dio odgovornosti i na EK

Ona kaže da treba tražiti odgovornost za učinke u procesu integracija, ali se stvari mogu gledati i drugačije.

"Zašto EK u odnosu na hrvatsko proširenje, gdje se neko poglavlje zatvaralo nakon najviše dvije godine, zašto se u našem slučaju samo otvara. Da li EK time promoviše i svoj tehnokratski aparat", pitala je Đurović.

Crna Gora može do 2025. postati članica EU, smatra Đurović.

"Jedan vrlo dinamičan period zatvaranja poglavlja predstoji i to će biti signal da nema aktivacije klauzule o balansu. Proces ide i onda je evropska perspektiva izvjesna", kazala je Đurović.

Jedna od važnih pretpostavki na evropskom putu je, navodi Đurović, i da parlament zemlje kandidata funkcioniše.

"Da biste imali dinamično usvajanje zakonodavstva, morate da čujete glas opozicije. Morate da imate politički dijalog koji treba da se vrati u parlament, a on je refleksija napretka u evropskim integracijama", ocijenila je Đurović.

Proces mnogo zavisi od političkih partija, odnosno njihove podrške, kaže bivša ministarska za evropske integracije.

Komentarišući zahtjev četiri NVO Briselu da se aktivira klauzula balansa, odnosno prekinu pregovori sa Crnom Gorom, Đurović kaže da je to ipak previše.

"Mi ćemo više izgubiti, nego što možemo da dobijemo da povećamo neku političku tenziju u zemlji. Mislim da je bolje da proces bude otvoren, a da se oštica targetira na pojedine probleme pod otvorenim procesom", smatra Đurović.

Napadi na novinare nedopustivi

Govoreći o napadu na novinare, Đurović je naglasila da su oni nedopustivi i da se moraju istražiti.

Ljudi koji su radili u Ministarstvu evropskih integracija, kako dodaje, biće zbrinuti i nastavljaju da rade svoj posao u okviru Generalnog sekretarijata Vlade i Kancelarije Glavnog pregovarača.

Sada se čeka izbor Glavnog pregovarača, čija će Kancelarija biti pri Kabinetu premijera.

"On svojim autoritetom i prioretizacijom tog posla, kao vrlo važnog, preuzima jedan značajan dio odgovornosti time što vezuje pregovore za svoj kabinet. Mislim da to nije loš model, jer je falila ta bliskost sa premijerom, jer sam premijer treba da ima više informacija o tom procesu na dnevnoj osnovi", rekla je Đurović.

Glavni pregovarač bi trebalo da bude osoba koja je u procesu, koja je timski igrač i zna kako funkcioniše Evropska komisija.

"Ja mislim da mi imamo takve ljude, ali to je svakako politička odluka koju treba podržati", rekla je Đurović.

Ocijenila je da za državu nije prijatno da ministar evropskih poslova podnese ostavku, ali i da je nesumnjivo bio konflikt interesa.

Đurović je potvrdila da je, poslije ostavke Aleksandra Andije Pejovića, dobila ponudu od premijera Duška Markovića da vodi Ministarstvo evropskih poslova.

Ponudu je, kaže, odbila jer ima mnogo obaveza na Ekonomskom fakultetu i dodala da je tu da pomogne, ali da ne želi da bude direktno uključena u proces evropskih integracija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније