Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

17. 05. 2018. 09:19 >> 09:12
2

HAN SAOPŠTIO

Zemlje Zapadnog Balkana još nijesu za EU

Nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nije još dovoljna zrela za Evropsku uniju (EU), ali mora se iskoristiti trenutak i diskusija o reformama zadržati u centru pažnje, rekao je komesar za proširenje i susjedsku politiku, Johanes Han.

 

Naime, na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji Brisel predstavlja šest novih inicijativa, koje bi trebalo da pomognu u transformaciji regiona, njegovoj boljoj povezanosti i oko pomirenja.

Punih 15 godina poslije samita u Solunu, gdje su se EU i zemlje regiona obavezale na bližu saradnju i sprovođenje reformi, poslije Slovenije, jedino je još Hrvatska uspjela da uhvati priključak i da postane punopravna članica "elitnog kluba".

Ostale zemlje regiona dugo su bile u čekaonici, a sada različitom brzinom napreduju ka Uniji. Srbija i Crna Gora su u međuvremenu započele pregovore o članstvu, ali je datum pomenut u Strategiji Evropske komisije (2025. godina) za sada daleko od ostvarenja.

Han kaže da će zemlja koja bi ušla u punopravno članstvo 2025, morati da završi pregovore najkasnije 2023. godine.

Za Srbiju, jedan od glavnih problema ostaje, kako to definiše Han, postizanje "pravno obavezujućeg dogovora" sa Kosovom. Komesar pritom odbija da govori od krajnim rokovima i datumima.

Glavni problemi svih zemalja, pored bilateralnih odnosa, ostaju vladavina prava, korupcija i organizovani kriminal.

"Neke zemlje problem vladavine prava ne shvataju ozbiljno", upozorava Han, ali i dodaje da su sve zemlje napredovale u posljednjem periodu. Makedonija i Albanija nadaju se da će do kraja juna dobiti datum za početak pregovora, a komesar je optimista da će se i to dogoditi, i pored otvorene sumnje i negodovanja kod nekih zemalja-članica.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније