Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

17. 05. 2018. 10:11 >> 12:44

MARKOVIĆ I RUTE

Crna Gora jača stabilnost Zapadnog Balkana

Crnogorski i holandski premijeri, Duško Marković i Mark Rute saglasili su se da budu "u pojačanom dijalogu u kontaktu kako bi redovno razmjenjivali informacije naročito na temu našeg procesa evropske integracije".

Glavna izvršna direktorka Svjetske banke, Kristina Georgijeva tokom razgovora sa Markovićem čestitala je Crnoj Gori na dobrim rezultatima u prethodnom periodu i ovogodišnjoj uspješno obavljenoj emisiji euroboveznica ocijenivši uslove koje je Crna Gora ostvarila impresivnim, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

To je saopšteno iz Vlade, nakon današnjeg susreta Markoivća i Rutea u Sofiji na marginama Samita Evropske unija – Zapadni Balkan.

"U kontekstu nastavka našeg procesa evropske integracije konstatovano je da Crna Gora kvalitetno ispunjava većinu obaveza iz integracionog procesa. U tom kontekstu premijer Rute je posebno pohvalio našu vanjsku i bezbjednosnu politiku kao potpuno kompatibilne sa evropskim politikama. Takođe je ocijenjeno da politika Crne Gore u vezi sa reginom Zapadnog Balkana jača stabilnost regiona", navodi se u saopštenju.

Predsjednici vlada Crne Gore i Holandije su se saglasili da je u nastavku naše integracije u Evropsku uniju veliki značaj na efikasnom ispunjavanju obaveza iz oblasti vladavine prava.

U tom kontkestu dogovoreno je da premijeri budu u kontaktu i pojačanom dijalogu kako bi pravovremeno razmjenjivali relevantne informacije.

U emisiji euroobveznica CG ostvarila impresivne rezultate

Glavna izvršna direktorka Svjetske banke, Kristina Georgijeva tokom razgovora sa Markovićem čestitala je Crnoj Gori na dobrim rezultatima u prethodnom periodu i ovogodišnjoj uspješno obavljenoj emisiji euroboveznica ocijenivši uslove koje je Crna Gora ostvarila impresivnim, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Tokom susreta, predsjednik Vlade se zahvalio Svjetskoj banci na dosadašnjoj razvojnoj podršci koja je, kako je kazao, između ostalog, doprinijela našem prošlogodišnjem snažnom ekonomskom rastu od 4,4 odsto.

"Premijer je posebno istakao značaj podrške Svjetske banke u procesu fiskalne konsolidacije u Crnoj Gori i nedavno potpisanom ugovoru o garanciji za razvojnu politiku u iznosu od 80 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, "glavna izvršna direktorka Svjetske banke je čestitala Crnoj Gori na dobrim rezultatima u prethodnom periodu i ovogodišnjoj uspješno obavljenoj emisiji euroobveznica ocijenivši uslove koje je Crna Gora ostvarila impresivnim".

Na sastanku je bilo riječi o značaju potencijalne saradnje u budućnosti na projektima koji su u funkciji pojednostavljenja trgovine i povećanja zaposlenosti u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana.

CG i Finska će jačati saradnju u oblasti energetike

Predsjednici vlada Crne Gore i Finske Duško Marković i Juha Sipila ocijenili su da dvije države imaju mogućnost snažne saradnje u oblasti energetike te zaključili da resorna ministarstva dviju vlada treba da pripreme Memorandum o saradnji Crne Gore i Finske u oblasti energetike.

"Na sastanku, održanom u Sofiji na marginama Samita Evropske unija – Zapadni Balkan, zaključeno je da dvije prijateljske zemlje održavaju dobre i kvalitetne bilateralne odnose te da obje strane vide prostor u daljem snaženju odnosa jačanjem ekonomske saradnje", saopšteno je iz Vlade.

Marković je, kako se navodi, informisao premijera Sipilu o izvanrednim energetskim potencijalima Crne Gore pogotovo u obnovljivim izvorima energije kao i o našoj spremnosti da istoristimo iskustva Finske kao i da privučemo finske investitore, posebno u oblasti energetike.

"Govoreći o našem procesu evropske integracije premijer Sipila je ocijenio da iza uspješnog procesa evrospke integracije stoji naporan rad na reformama i čestitao Vladi na odličnim ekonomskim rezultatima ocijenivši da vidljivi rezultati predstavljaju dobru osnovu i za reforme u drugim oblastima", navodi se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније