Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

18. 05. 2018. 07:53   >>  19. 05. 2018. 09:34

ANALIZA AP

EU Balkanu - i hladno i ohrabrujuće

Lideri EU su ohrabrili zemlje Balkana da nastave putem ka EU, ali su "bili hladni prema pridruživanju bilo koje od tih šest zemalja EU u bliskoj budućnosti".

To piše američka novinska agencija AP iz Sofije sa samita EU-Zapadni Balkan.

"Balkan je ušao u spiralu sukoba 90-ih godina, kada se raspala bivša Jugoslavija, a etničke i nacionalističke tenzije se nastavljaju i poslije više od 20 godina", piše AP i pominje da su "ipak, izgledi za pridruživanje EU bili snažan pokretač demokratskih reformi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i na njenoj bivšoj teritoriji - Kosovu". 

U samoj EU, usljed porasta podrške krajnje desničarskim partijama i populističkim političarima, među 28 zemalja EU su se pojavile podjele, posebno o tome kako upravljati migracionim izazovima u Evropi, a "politički i javni apetit za širenje EU je opao", konstatuje AP. 

Povrh toga, piše dalje AP, Velika Britanija će iduće godine napustiti EU što je "potreslo taj blok iz temelja, te grupa zemalja koje predvodi Francuska insistira da EU mora očistiti svoju kuću prije no što u nju pozove bilo koga drugog". 

Pošto podsjeća da je EU primila deset zemalja 2004. godine, tri godine kasnije i Bugarsku i Rumuniju, a Hrvatsku 2013. godine, AP piše da su "privrede novajlija kao što su Mađarska i Poljska ojačane milijardama eura iz takozvanih fondova za koheziju.., ali njihovi lideri sada odbijaju da podijele teret odgovornosti za prihvatanje izbjeglica", dok je "Brisel zabrinut i potezima te dvije zemlje za koje smatra da podrivaju nezavisnost pravosudnog sistema". 

Kao problem EU AP navodi i podjelu Kipra, a zatim piše da je "po sadašnjem procesu odlučivanja EU sasvim moguće da ako bi Srbija trebalo da bude primljena, Kosovo bi bilo ostavljeno napolju". 

Sofijski samit, prvi takav za 15 godina, priređen je "usred zabrinutosti EU da bi nestabilni Balkan ponovo mogao pasti u krizu, i usred zabrinutosti da uticaj Rusije raste", zaključuje AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније