Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

28. 05. 2018. 13:02   >>  12:52 2

RAONIĆ SAOPŠTIO

Izbori idealna prilika za krupne odluke

Lokalni izbori idelna su prilika da se podvuku crte na političkoj sceni u Crnoj Gori i za krupne odluke svih aktera, ocijenio je programski direktor Građanske alijanse, Boris Raonić.

On je rekao da Demokratska partija socijalista (DPS) mora da podršku iskoristi za resetovanje sistema, a lideri opozicije da ponude ostavke.

"DPS mora da ovakvu podršku iskoristi za resetovanje sistema, jer se više ne moraju osjećati ugroženim, pa ovoliku moć treba da iskoriste da učine konkretne reformske poteze koji bi značili oslobađanje institucija od partitokratije, a svoje djelove i partnere spriječe da ubuduće funkcionišu po principu klijentelizma", smatra Raonić.

Na taj način će, prema njegovim riječima, zaštiti sebe na duže staze, ali i sačuvati sam državotvorni projekat i od ekonomske i socijalne krize, državu izvesti na put uspjeha.

"Da li postoji svijest i snage za ovakve iskorake, veoma je teško očekivati, ali bez tog poteza, petog novog pravca i reforme DPS-a, osuđen je na ozbiljne probleme, ali i državu koju je vezao za sebe", rekao je Raonić agenciji Mina.

Sa druge strane, kako je kazao, opoziciji treba mnogo više.

Raonić je ocijenio da je, prvenstveno, potreban odgovoran čin nuđenja ostavki kompletnih liderstava, "umjesto postojećih tirada koje se ponavljaju tri decenije, ali i nakon ovih izbora".

"Nakon što onaj dio koji se sada pokazao neozbiljnim, nestane sa političke scene, potrebno je svješćenje o bitnosti onih lidera sa snagom preko cenzusa, ujedinjavanje ideološki bliskih u jedne partije, ne koalicije kao do sada, a potop međusobna saradnja te dvije političke partije", rekao je Raonić.

Nakon toga, kako je istakao, treba da zajedno promovišu novi način rada, ali i promijene diskurs, od onoga u izbornoj noći, pa tek onda uz dobar izborni inženjering pokušaju da ugroze DPS.

Raonić smatra i da institucije treba da porade na samom kvalitetu izbornog procesa.

Prema njegovim riječima, Tužilaštavo treba da efikasno procesuira sve zloupotrebe, Državna izborna komisije da dodatno ojacati, a građane svakodnevno osvješćivati i podizati nivo političke kulture.

"Svi ukupno treba da radimo na reformi, koristeći pregovaracki proces sa Evropskom unijom, a ne da ga koristimo za promociju vladajućih struktura", naglasio je Raonić.

Kako je dodao, opozicija mora kvalitenije da prati proces, učestvuje u njemu, a ne da sve apriori kritikuje.

"Posebno je bitno i da se pojedini mediji vrate na ulogu zbog koje postoje i objektivno informišu građane, jer rezultati njihovih vanmedijskih aspiracija su pad broja korisnika, lošiji uticaj i ukupni finansijski rezultati", zaključio je Raonić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније