Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

31. 05. 2018. 13:05 >> 12:55

BRAJOVIĆ U PEKINGU

Kina jedan od najvažnijih partnera

Saradnjom najviših zakonodavnih organa Crne Gore i Kine pruža se važna podrška povećanju obima ekonomske saradnje i daljem razvoju odnosa u brojnim drugim oblastima između država koje njeguju pobjednički duh i uzajamno povjerenje, zaključili su predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednik Svekineskog narodnog političkog konsultativnog savjeta Vang Jang.

 

"Uz povećanje robne razmjene od 40%, u prethodnoj godini je udvostručen izvoz crnogorskih proizvoda u Kinu, a takođe je dupliran broj kineskih turista u Crnoj Gori", saopšteno je iz Brajovićevog kabineta.

Brajović je podsjetio da Kina gradi autoput u Crnoj Gori i da je to najveći infrastrukturni projekat od višestrukog razvojnog značaja za našu zemlju.

"To između ostalog ovu prijateljsku državu čini jednim od najvažnijih spoljnopolitičkih i ekonomskih partnera naše zemlje", istakao je predsjednik Brajović.

On je podsjetio da je Crna Gora jedan od prvih potpisnika i korisnika inicijative „Pojas i put“ kao i mehanizma „1+16“ čiji je Kina inicijator a cilj ovih dugoročnih investicionih projekata je infrastrukturno, energetsko, finansijsko i kulturno povezivanje država Azije, istočne Afrike, Bliskog Istoka i Evrope.

Vang je istakao značaj razmjene posjeta na visokom nivou i potrebu nastavka razvojnog trenda u odnosima dvije države.

"U skladu sa tim nastojanjem, Skupština Crne Gore je jedan od pet parlamenata u svijetu čiji su predsjednici ove godine pozvani u zvaničnu posjetu NR Kini. Sagovornici su se saglasili da Crna Gora i Kina mogu biti primjer dobrog partnerskog odnosa u političkoj i ekonomskoj saradnji, bez obzira na razlike u veličini država i njihovoj geografskoj udaljenosti", navodi se u saopštenju.

Brajović će se tokom posjete Kini između ostalog sresti i sa predsjednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Džanšuom.

"Prema Ustavu NR Kine, Svekineski narodni kongres predstavlja najviše zakonodavno tijelo u zemlji, dok je Svekineski narodni politički konsultativni savjet najviše političko-savjetodavno tijelo NR Kine. Ova dva državna tijela najčešće zasijedaju jednom godišnje, u trajanju od 14 dana i poznati su kao ,,Dva zasjedanja". U martu ove godine je izabrano novo rukovodstvo, a predsjednik Skupštine je prvi državni zvaničnik Crne Gore koji se sa njima sastao", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније