Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

05. 06. 2018. 18:19 >> 18:10

DARMANOVIĆ U RUMUNIJI

Evropska budućnost CG jasna i izvjesna

Rumunija se zalaže za politiku proširenja Evropske unije (EU) i vrjednovanje pojedinačnih rezultata svake od zemalja kandidata, saopštila je predsjednica Vlade te države Viorika Dančila u razgovoru sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem.

Darmanović je danas boravio u zvaničnoj posjeti Rumuniji gdje je osim sa Dančilom, razgovarao i sa rumunski kolegom Teodorom Meleškanuom, predsjednikom Senata Kalinom Popesku-Tarićeanuom, potpredsjednikom Donjeg doma Parlamenta Petruom Gabriel Vlaseom i ministrom finansija Euđenom Teodorovićijem.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je, da su se Darmanović i Dančila, saglasili da politički dijalog na najvišem nivou značajno doprinosi učvršćivanju veza dvije države i predstvlja podsticaj snažnijoj ekonomskoj saradnji.

Navodi se da je Dančila ponovila da se Rumunija zalaže za politiku proširenja EU i vrjednovanje pojedinačnih rezultata svake od zemalja kandidata, istakavši dosadašnje rezultate Crne Gore kao pozitivan primjer koji može poslužiti ostalim zemljama u regionu.

“Evropska budućnost Crne Gore je veoma jasna i izvjesna”, kazala je predsjednica rumunske Vlade.

Darmanović je zahvalio na dosadašnjoj podršci Vladi Rumunije i u kontekstu evropske integracije, podsjetio je da je da je Crna Gora snažan zagovornik evropske perspektive Zapadnog Balkana i da je veoma važno da proširenje EU ostane visoko među prioriretima.

“U tom smislu, uloga Rumunije u narednoj godini je od krucijalnog značaja”, kazao je Darmanović.

Navodi se da je u razgovoru Darmanovića i Meleškanua ocijenjeno da je Crna Gora uspješan primjer sprovođenja integracionih reformi, o čemu svjedoči prva godišnjica punopravnog članstva u NATO-u, ali i liderska pozicija u procesu evropske integracije.

Darmanović, je u razgovoru sa Meleškanuom pohvalio je kontinuitet političkog dijaloga na visokom nivou.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je, da je Darmanović rekao da je uvjeren da će “Crna Gora i Rumunija saradnju dodatno produbljivati zajedničkim djelovanjem u okviru Sjevernoatlantske alijanse“.

Navodi se da je Darmanović zahvalio na kontinuiranoj podršci u procesu ispunjavanja obaveza sa evropske agende ocijenivši naročito važnim to što se Rumunija snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i podržava stav Evropske unije (EU) da proces proširenja bude zasnovan na individualnim zaslugama.

„Imajući u vidu da će Rumunija predsjedavati Savjetom EU u prvoj polovini 2019. godine, vjerujemo da će evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana biti visoko na agendi prioriteta“, kazao je Darmanović.

Meleškanu je, kako su kazali, pohvalio rezultate koje Crna Gora kontinuirano ostvaruje na evropskom putu.

On je istakao da je budućnost Crne Gore, ali i Zapadnog Balkana u cjelini u EU i pohvalio kvalitet i sadržaj bilateralnih odnosa, izrazivši uvjerenje da će odnosi dvije zemlje nastaviti da se razvijaju u pravcu daljeg jačanja saradnje.

Darmanović i Meleškanu su ocijenili da, iako su u fokusu saradnje u prethodnom periodu bile aktivnosti iz procesa integracije u NATO i EU, Crna Gora i Rumunija kontinuirano i zajednički snaže bilateralne odnose na svim nivoima.

U razgovorima Darmanovića sa Popesku-Tarićeanuom i Gabriel Vlaseom ukazano je na značaj parlamentarne saradnje kao važnog segmenta bilateralnih odnosa, ali i njene uloge u ispunjavanju obaveza sa evropske agende.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније