Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 06. 2018. 11:05 >> 10:55
21

SAOPŠTENO IZ OPŠTINE

U Beranama nezadovoljni saradnjom sa vladom

Iz Opštine Berane ističu da saradnja te lokalne samouprave sa aktuelnom Vladom nije na očekivanom nivou. Izdvajanja za tu opštinu su kažu sve manja i manja. Poručuju da se blokada osjeća na svakom koraku a Upravu za nekretnine navode kao direktnu barijeru razvoju opštine. Apeluju na Vladu Crne Gore da se sa istom, ili makar sličnom pažnjom posveti Beranama, jer je kažu Berane bilo i ostalo dio ove države.

"Moramo primijetiti da je ovakav odnos republičke vlasti posljedica činjenice da je u ovom gradu na vlasti koalicija koja u političkom smislu ne korenspodira sa onom koja se vodi u Podgorici i zgradi aktuelne Vlade", navodi se u saopštenju Opštine Berane.

Oni ističu da su ipak građani Berana ti koji trpe, bez obzira, kako su kazali, na ogroman trud lokalne uprave koja je i u prethodnom periodu davala svoj maksimum da Berane i u praksi postane centar sjeveroistočnog regiona.

"Upravo zbog toga smo i vjerovali da će odgovoran i naporan rad lokalne uprave u pravcu stvaranja pretpostavki da Berane postane ekonomski, privredni, kulturni i sportski centar regiona biti dodatna stimulacija i motiv da Vlada svojim potezima prepozna ovakvu ulogu lokalne uprave. Prethodne četiri godine su i pokazale da je ova vlast sposobna za velika djela, kao što je, sa druge strane neophodno da Vlada Crne Gore uzvrati na isti način", navodi se u saopštenju.

Iz Opštine Berane ističu da su izdvajanja za tu opštinu bila sve manja i manja u susret nedavno završenim lokalnim izborima.

"Vjerovali smo da će se ta praksa poslije martovskih izbora zaustaviti, kao što ne želimo vjerovati u priče koje se mogu čuti u političkim krugovima, a to je da će se zaustaviti dalja ulaganja u razvoj opštine. Zbog svega ovoga očekujemo konkretne poteze i demante naše Vlade", navode iz Opštine Berane.

Direktna blokada, kažu, osjeća se na svakom koraku.

"Počev od činjenice da su državne inspekcije (koje nam nimalo ne smetaju kada rade svoj posao) skoro svakodnevno kod nas, do nedavno donešenih sudskih odluka. Želimo da vjerujemo da su sudovi nepristrasni, ali ne možemo da ne primijetimo presude na štetu našeg grada u iznosima od nekoliko stotina hiljada eura pri čemu se stiče utisak da vinovnici tih i takvih presuda postaju i ključni svjedoci. Simptomatično je i da u, ne malom broju slučajeva, Uprava policije, shodno zakonskim ovlašćenjima ne pruža asistenciju kako bi se sprovodile odluke kojima se štiti imovina građana i našeg grada. Porazno je takođe da, prilikom eksproprijacije procjene vještaka na štetu Opštine enormno velike, ili, rečeno rječnikom običnog građanina, kada se otima opštinska imovina ili novac - sve je dozvoljeno. Sa druge strane, kada je riječ o potraživanjima Opštine, sve je potpuno drugačije", ističu iz te lokalne samouprave.

Oni ističu da Uprava za nekretnine, odnosno Katastar predstavlja direktnu barijeru razvoju Opštine.

"Svjedoci smo da pojedinci uzurpiraju imovinu i da su, na žalost jači i od opštine i od države čime direktno rade protiv interesa građana i svoga grada", navode iz opštine.

Realizacija mnogih infrastrukturnih objekata, dodaju, jednostavno je zaustavljena.

"U budžetskim izdvajanjima imamo stavke koje se prenose iz godine u godinu. Sasvim je očigledno da su mnogo manja izdvajanja za beransku opštinu u odnosu na druge, bez obzira na našu želju za ravnomjernim razvojem svih gradova, a samim tim i regiona. Kada ovo kažemo, ne mislimo na sredstva od EU fondova, koja se i ne mogu posmatrati direktnim učešćem Vlade Crne Gore", poručuju iz Berana.

Porazna je kažu i činjenica da opština Berane nije ili je u najmanjoj mjeri planirana za ulaganja u objekte obrazovanja i kulture a milionska ulaganja u oblasti turizma nijesu predviđena u dijelu koji se direktno tiče tog grada.

Poljoprivredni plan je, dodaju, potpuno suprotan zahtjevima lokalne uprave, a vjeruju da ni takav neće biti realizovan.

"Otvoreno pitamo, zašto nema ulaganja u naše ski-centre, konkretno Lokve, kao što moramo podsjetiti da, aktuelnom Vladinom politikom niti jedan seoski vodovod nije planiran ili je riječ o minimalnim ulaganjima. Slično je i sa ulaganjima za javne rasvjete, žičare, dječje vrtiće i tako dalje i tome slično. Podsjećanja radi, samo u 2015.godini preko 550.000 eura planiranih sredstava kapitalnim budžetom Direkcije javnih radova prema našoj opštini nije realizovano. Situacija u 2016.i 2017.godini, prema našim podacima, nije ni u jednom segmentu ništa bolja. Naprotiv", navodi se u saopštenju.

Opština Berna apeluje na Vladu Crne Gore da se sa istom, ili makar sličnom pažnjom posveti Beranama, jer je kažu Berane bilo i ostalo dio ove države.

"Bez obzira na navedene opstrukcije, lokalna uprava će nastaviti sa odgovornim odnosom prema svojim građanima, i davaće svoj realni maksimum kako bismo postali centar ovog regiona. U tom pravcu Opština Berane pruža ruku saradnje Vladi Crne Gore kako bismo zajednički pomogli razvoj ovog lijepog grada, otvaranjem novih radnih mjesta čime ćemo skupa zaustaviti odliv stanovništva sa ovih prostora", zaključuje s eu saopštenju Opštine Berane.

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније