Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

12. 06. 2018. 13:30 >> 13:20
3

UN I EVROPSKI ZVANIČNICI

Poštuju i vrednuju Vujanovićev rad

Podrška bivšeg crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića Kancelariji Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori i doprinos mirovnim misijama poštuju se i istinski vrednuju, kazao je generalni sekretar UN-a, Antonio Gutjereš.

On se u pismu zahvalio Vujanoviću na saradnji Crne Gore i te organizacije tokom njegovog mandata.

Gutereš je rekao da se podrška Vujanovića Kancelariji UN-a u Crnoj Gori kao i doprinos mirovnim misijama na Kipru, u Liberiji i Zapadnoj Sahari veoma poštuju i istinski vrednuju.

On je istakao učešće Vujanovića u kampanji "Govorimo o mogućnostima", koja je, kako je rekao, promjenila percepciju u odnosu na djecu sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori i dovela do značajno većeg uključenja te djece u redovno školovanje.

„Bila je privilegija sarađivati sa Vama i nadam se da će nam se putevi ponovo ukrstiti“, navodi se u pismu.

Predsjednik Albanije, Ilir Meta, kazao je da je zadovoljan odličnom i prijateljskom saradnjom koju je imao sa Vujanovićem, kako na ličnom planu tako i u pogledu zastupanja i produbljivanja prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa između dvije države i naroda.

„Izražavam visoko poštovanje Vašem ličnom doprinosu i posvećenosti izgradnji snažnijih i sadržajnijih odnosa između naših država, koje se smatraju odličnim primjerom saradnje u regionu“, naveo je u pismu.

Meta je kazao da su, kao države članice NATO i kandidati za ulazak u Evropsku uniju (EU), Crna Gora i Albanija posvećene aktivnom doprinosu miru i sigurnosti i ubrzanju procesa pomirenja, razumijevanja i saradnje između država i naroda regiona.

Predsjednik Mađarske, Janoš Ader, ocijenio je da je Vujanović u proteklih deceniju i po značajno doprinio unapređenju saradnje dvije države, i da su se za vrijeme njegovog mandata odvijali procesi, koji su bili od presudnog značaja za Crnu Goru i širi region.

„Kao predsjednik ste od samog početka igrali istaknutu ulogu u postizanju nezavisnosti Crne Gore, u obezbjeđenju uslova samostalnog razvoja, odnosno u učvršćivanju međunarodnog autoriteta države“, navodi se u pismu.

Dodaje se da je Crna Gora za to vrijeme postigla respektabilne rezultate u procesu evropske integracije, da je postala punopravna članica NATO-a, i vrijedan i pouzdan saveznik Mađarske.

„Drago mi je da sam u Vama imao priliku upoznati partnera, koji je privržen unapređenju naših odnosa. Molim Vas, da i za vrijeme nadolazećih aktivnosti u javnom životu pratite saradnjudvije države, odnosno da svojim iskustvom i savjetima doprinesete produbljivanju tradicionalnog prijateljstva naših naroda“, naveo je Ader u pismu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније