Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

13. 06. 2018. 19:23 >> 22:24
19

BEČIĆ I ABAZOVIĆ

Traže reformu zakona i datume izbora

Lideri Demokrata i URE Aleksa Bečić i Dritan Abazović predstavili su "Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucionalnog stanja u Crnoj Gori". Oni su saopštili precizne zahtjeve, nakon čijeg ispunjenja bi se vratili u Skupštinu.

"Obavezujemo se da ćemo učestvovati u radu Ad hoc parlamentarnog odbora sačinjen od predstavnika opozicije i vlasti, koji će naći održiva rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, definisati nova zakonska rješenja u vezi sa načinom izbora i izborom članova Savjeta RTCG, koji će biti nominovani u Parlamentu", poručulu Demokrate i URA.

Traže sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

"Implementaciju svih preporuka OEBS-a/ODIHR-a u cilju povećanja transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces (posebno DIK i ASK), kako bi se povećalo povjerenje javnosti u isti, uključujući izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i zakon o registrima prebivališta i boravišta", zahtjevi su Bečića i Abazovića.

Traže i definisanje zakonskog rješenja, održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu.

"Tražimo i donošenje Kodeska etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, i podzakonskih akata DIK-a, uključujući one koji regulišu njenu strukturu i način rada, osnivanje nezavisnog tijela/odbora za nadzor nad dosljednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata, i nad ostvarivanjem sloboda i prava učesnika na izborima", poručuju Bečić i Abazović.

Predlažu i izmjene seta medijskih zakona, sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa EU i međunarodnim standardima.

"Potvrđujemo spremnost da učestvujemo i glasamo u plenumu, tek kada parlamentarne radne grupe dogovore sva konačna rješenja o gore pomenutim stavkama, zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu", zaključili su lideri Demokrata i URE.

Bečić i Abazović su najavili da će plan uputiti i Evropskoj uniji i kancelariji EU u Podgorici. Bečić je istakao da je ovo demokratska i poštena ponuda.

"Ovo je put kojim želimo da idemo naprijed, jer ne želimo unazad. Ovaj Plan na prvom mjestu nudimo našim evropskim partnerima, institucijama EU u Briselu i u Podgorici, od kojih očekujemo reakciju i izjavu o prihvatljivosti. Naravno, ovaj Plan se nudi svim partnerima u opoziciji", istakao je predsjednik Demokrata.

Lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, saopštio je da se konstituisala demokratska, moderna, građanska alternativa, koja ima veliku snagu, koja obavezuje da predlažemo rješenja koja će dovesti do prevazilaženja situacije.

On je predstavio Memorandum o zajedničkom političkom djelovanju Demokrata i GP URA, u kojem su se ova dva politička subjekta, između ostalog, obavezali da sa DPS-om nikada neće konstituisati vlast na bilo kojem nivou organizovanja, niti učestvovati u bilo kojoj vladi u kojoj participira DPS, jer je to partija koja ovo društvo vuče unazad.

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније