Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

15. 06. 2018. 07:26 >> 07:20
43

NVO ANALIZA

Pravi li Đukanović otklon od EU integracija?

Izjavu predsjednika Mila Đukanovića, da Crna Gora nije iz nužde opredijeljena da bude dio Evropske unije, u civilnom sektoru za Dnevnik komentarišu kao eventualnu promjenu spoljnopolitičkih prioriteta drzave. Ukoliko je zaista tako, smatraju da bi Đukanović to trebalo da objasni građanima.

Tako direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković smatra da "predsjednik Đukanović svojim izjavama priprema javnost na moguće zaustavljanje pregovora sa Evropskom unijom".

Ona je ocijenila kako Đukanović "već sada pravi očiglednu alternativu za proces evropskih integracija".

U Građanskoj alijansi smatraju da izjava crnogorskog predsjednika nije slučajna. Dodaju da u ovoj fazi pregovora takvi nastupi nijesu dobri, jer se u Evropskoj uniji mogu loše protumačiti.

"Izjava Đukanovića nije slučajna ni u sadržaju ni u tajmingu. Međutim, sve ono što smo do sada postigli u pregovorima, naročito u poglavljima 23 i 24, kada je vladavina prava u pitanju, ne daju nam za pravo tu vrstu komfora da se tako ponašamo, ne samo prema Evropskoj komisiji, već prema evropskim vrijednostima", kaže za Dnevnik RTCG Zoran Vujičić iz Građanske alijans.

Poruke predsjednika u Centru za građansko obrazovanje komentarišu kao znak preispitivanja spoljnopolitičkih prioriteta.

"Jedno istraživanje CGO je pokazalo da je u kampanji za predsjedničke izbore jedna od top tema predsjendičkog kandidata Đukanovića bila evropske integracije. Ako je to drugačije, mislim da je on dužan javnosti da prije svega svojim biračima, ali i ukupnoj javnosti, da objasni da li je došlo do nekakve promjene u spoljnopolčitickom kursu", rekao je Damir Nikočević iz CGO-a.

Aida Rastoder, RTCG

Пратите нас на

Коментари43

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније