Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

16. 06. 2018. 12:33   >>  12:22 8

MARKOVIĆ U AUSTRIJI

Proširenje EU garancija sigurnosti

Evropska politika proširenja najbolja je garancija sigurnosti našeg regiona, ali i Evrope u cjelini, ocijenio je predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković.

 

On je, na konferenciji "Europa Forum Wachau" u Austriji, saopštio da je Balkan danas u boljoj situaciji nego prije 20 godina, "ali da izazovi još postoje, kako kovencionalni tako i novi".

Marković vjeruje da evropska politika proširenja predstavlja najbolju garanciju još veće sigurnosti našeg regiona ali i Evrope u cjelini.

"Zbog toga što nemamo stepen sigurnosti i bezbjednosti svi zajedno patimo i kao države i kao pojedinci. To što je Balkan bio u peramanetnoj nesigurnosti i nestabilnosti vodilo nas je uništavnju sopstvenih resursa. Zato je danas Zapadni Balkan tako daleko iza razvijene Evrope", saopštio je premijer Marković, govoreći na temu "Bezbjednosni izazovi i borba protiv nelegalne migracije, sa fokusom na Zapadni Balkan", na kojoj učestvuje zajedno sa predsjednicima vlada Hrvatske i Srbije, Andrejom Plenkovićem i Anom Brnabić.

Austrijski savezni kancelar Sebastijan Kurc, na čiji poziv je Marković doputovao u Austriju, ponovio je, između ostalog, da je njegova zemlja odlučna da ostane fokusirana na naš region.

Marković je obraćajući se učesnicima konferencije rekao da Zapadni Balkan želi da bude dio Evrope i da dosegne evropske vrijednosoti koje nam nedostaju kako bismo naše nesporne resurse pretvorili u dobro za građane.

"Mi želimo da pripadamo Evropi. To je Evorpa koja nam treba, to je Evropa vijednosti koja će nam omogućiti da valorizujemo resurse i nas život učinimo boljim", rekao je Marković.

On je dodao da su stabilnost i sigurnost "ključne vrijednosti za države Zapadnog Balkana, ali i Evrope u cjelini".

"Za to nam je potreban novac. Moramo osnažiti naše policijske snage. Moramo imati novca i za druge stvari. Zato pozdravljamo povećanje budžeta za migracije i bezbjednost kroz novu Strategiju za Zapadni Balkan. Crna Gora će uraditi sve da rješava probleme i izazove sigurnsoti i bezbjednosti jer je to važno za našu budućnost i za Evropu kojoj želimo da pripadamo. Crna Gora će graditi partnerstvo i unutar regiona sa susjedima", kazao je Marković.

On je, govoreći o talasu migranata, rekao da Crna Gora dobro sarađuje sa Fronteksom, da u skladu sa sporazumima o readmisiji prima natrag sve migrate koji iz naše zemlje uđu u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, i da takav odnos želimo i sa Albanijom.

Podsjećajući da su juče ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Albanije dogovorili jaću zajedničku kontrolu granice premijer Marković je rekao da naša zemlja preduzuma sve mjere kako bi se uspješno suočila sa problemom masovne migracije.

Odgovarajući na pitanje jednog od učesnika, Marković je rekao da naša zemlja za sada ne planira da postavlja na granicu ogradu od bodljikave žice.

Marković se ranije danas sastao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, sa kojim je razgovarao o crnogorskom integracionom procesu, odnosno o dinamici naše evropske agende.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније