Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

17. 06. 2018. 16:48   >>  16:39 11

MARKOVIĆ PORUČIO

Spremni za veći priliv migranata

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je u intervjuu austrijskoj nacionalnoj televiziji ORF da Crna Gora preduzima brojne mjere kako bi smanjila priliv ilegalnih imigranata u Evropsku uniju.

„Imamo zabrinjavajuću situaciju, povećanje trenda ilegalnih migranata iz Grčke preko Albanije u Crnu Goru. Mi smo u pet mjeseci ove godine registrovali oko 1.500 ilegalnih prelazaka, što je značajno više nego u prethodnoj godini tako da je očigledno da problem postoji i da trend nije dobar. Ali vjerujem da ćemo zajednički, radeći u regionu, uspjeti da odgovorimo tom izazovu. Crna Gora ima poseban plan za tu situaciju, ima Operativni tim koji je stavljen u funkciju i nadam se da ćemo naći odgovarajuća rješenja", rekao je Marković.

Premijer je naveo da su prije dva dana ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Albanije dogovorili intenzivniju zajedničku kontrolu granice, da naša zemlja intenzivno sarađuje sa Fronteksom i to u operativnim akcijama, ali i razmjenom informacija i analiza rizika.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da u našoj zemlji postoji i Centar za migrante i da su pripremljene posebne lokacije za prihvat izbjeglica, ako taj talas zahvati i našu zemlju.

"Jačamo naše kapacitete, pokrenuli smo prema Evropskoj komisiji projekat sanacije jedne stare jugoslovenske karaule na granici sa Albanijom koja bi mogla biti migracioni prihvatni centar kako bismo stvari bolje kontrolisali. Preduzećemo sve kako ne bismo doživjeli onaj veliki rizični talas koji se desio 2015, koji nije zahvatio Crnu Goru. Ali sada se očigledno ruta mijenja, preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i dalje prema Evropi. … Radimo na svim poljima kako bismo odgovorili ovom izazovu i smanjili pritisak na granice Evropske unije", rekao je Marović u intervjuu austrijskom javnom servisu ORF.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније