Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 06. 2018. 18:14 >> 18:12

VLADA CG

Usvojen Predlog zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama kojim se uređuje način uvođenja, primjene i ukidanja međunarodnih restriktivnih mjera.

Iz Vlade je saopšteno da se te mjere sprovode u cilju uspostavljanja i očuvanja međunarodnog mira i bezbjednosti, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, borbe protiv terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, razvoja i jačanja demokratije, vladavine prava i postizanja drugih ciljeva u skladu sa međunarodnim pravom.

U Vladi smatraju da će usvajanjem ovog zakona, biti osnaženi institucionalni kapaciteti za reakciju u slučaju situacija koje predviđaju sprovođenje restriktivnih mjera.

Ocjenjuje se i da će usvajanje ovog zakona biti ojačani kapaciteti za implementaciju obaveza koje su predviđene referentnim rezolucijama Ujedinjenih acija, direktivama Evropske unije.

"I doprinijeti daljem potvrđivanju Crne Gore kao kredibilnog partnera u realizaciji obaveza i aktivnosti koje doprinose bezbjednosti i sigurnosti u globalnom kontekstu", saopšteno je nakon sjednice Vlade kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković.

Zakonom se, pored ostalog, implementiraju preporuke Komiteta eksperata Savjeta Evrope za procjenu usklađenosti mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) koje se odnose na zamrzavanje sredstava koja se koriste za finansiranje terorizma.

Vlada je danas donijela i Odluku o obrazovanju i sastavu Operativnog tima Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) i usvojila Informaciju o daljim aktivnostima Crne Gore u Partnerstvu za otvorenu upravu s Planom aktivnosti do 2019. godine.

Predviđeno da je Operativnim timom rukovodi ministarka javne uprave Suzana Pribilović, a članoci su predstavnici Kabineta predsjednika Vlade, Kabineta potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku; Generalnog sekretarijata Vlade.

Članovi tima su i sekretari Ministarstva pravde i Ministarstva finansija, predstavnik Privredne komore kao i pet predstavnika nevladinih organizacija čija su područja djelovanja poboljšanje javnih usluga, povećanje javnog integriteta, efikasnije upravljanje javnim resursima, uspostavljanje sigurnijih zajednica i povećanje odgovornosti kompanija.

Imajući u vidu potrebu za unapređenjem koordinacije u vezi sa realizacijom obaveza definisanim članstvom u OGP, a prije svega donošenje godišenjeg Akcionog plana, predloženo je donošenje nove odluke o obrazovanju i sastavu Operativnog tima partnerstva za otvorenu upravu.

U Informaciji o daljim aktivnostima Crne Gore u Partnerstvu za otvorenu upravuje navodi se da je, je u cilju, prevazilaženja trenutne situacije, Pribilović na sastanku sa delegacijom OGP-a, predočila punu posvećenost Crne Gore ciljevima te međunarodne inicijative koja podrazumijeva unapređenje transparentnosti javne uprave, jačanja uloge civilnog društva i građana u kreiranju javnih politika i drugo.

Navodi se da predloženi Plan aktivnosti podrazumijeva održavanje više sastanaka Operativnog tima sa ciljem izrade Akcionog plana i usvajanje Akcionog plana do kraja godine.

Usvojen je i Izvještaj o radu Komisije za pripremu Komunikacione strategije Vlade za period februar – jun 2018. godine koji sadrži pregled najvažnijih aktivnosti sprovedenih u dosadašnjem radu Komisije kao i ključne ocjene britanskih eksperata, kao i predloge i zaključke Komisije u pogledu daljih aktivnosti na jačanju navedenih kapaciteta, u saradnji sa ekspertima iz Službe za komunikacije Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Komisija je u Izvještaju navela da će u nastavku projekta pripremiti Komunikacionu strategiju Vlade za period 2018-2020. sa Akcionim planom za 2018.

Predviđena je izrada strateških komunikacionih planova, uspostavljanje strukture za centralizovano koordinisanje on-line komunikacije Vlade i ministarstava, organizacija obuka za kreiranje različitih vrsta komunikacionih sadržaja

Predviđen je i program kontinuirane obuke zaposlenih u organima državne uprave sa ciljem unapređenja komunikacionih vještina, priprema pravila interne komunikacije sa potrebnim uputstvima i ustanovljavanje jedinstvenog izgleda dokumenata Vlade.

Vlada je danas donijela Uredbu o novoj hrani koja se može koristiti i stavljati na tržište, Nacionalni program za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka sa planom za postupanje sa neusaglašenim sirovim mlijekom.

Vlada je donijela i Plan upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla koji nijesu namjenjeni ishrani ljudi sa akcionim planom.

Uredbom o novoj hrani koja se može koristiti i stavljati na tržište propisano je da je na tržište Crne Gore dozvoljeno stavljati samo one vrste nove hrane koje je odobrila Evropska Komisija, uvrstila na listu odobrene nove hrane i objavila pojedinačnim odlukama.

Nacionalnim programom za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka sa planom za postupanje sa neusaglašenim sirovim mlijekom su definisani jasni okviri, smjernice i aktivnosti, sa nosiocima i rokovima za njihovo sprovođenje, kako bi se kvalitet sirovog mlijeka u Crnoj Gori unaprijedio do nivoa usaglašenosti sa propisanim zahtjevima EU.

"Unaprijeđenje kvaliteta sirovog mlijeka je veoma važna aktivnost koju Crna Gora treba da sprovede na putu integracija u Evropsku uniju, pri čemu se posebna pažnja poklanja uticaju kvaliteta sirovine na bezbjednost mlijeka i proizvoda od mlijeka koji se stavljaju na tržište", kazali su iz Vlade.

Navodi se da su pri izradi Programa uzete u obzir specifičnosti crnogorskog ambijenta, način stočarske proizvodnje, proizvodnja tradicionalnih crnogorskih proizvoda od mlijeka.

"Poseban akcenat je dat na postupanje sa sirovim mlijekom koje ne ispunjava propisane EU zahtjeve (neusaglašeno mlijeko), s obzirom na to da je to pitanje dio mjerila 1 za zatvaranje Pregovaračkog poglavlja 12", navode iz Vlade.

Upravljanje nusproizvodima životinjskog porijekla, pored važnosti koju ima za sve građane, s obzirom na to da ima uticaj na javno zdravlje, predstavlja veoma važnu aktivnost u dijelu integracionih procesa u EU, u dijelu Pregovaračkog poglavlja 12.

"Planom je predviđena izgradnja jednog objekta za preradu nusproizvoda i dva sabirna centra, sa 5 transportnih ruta za prevoz proizvoda, kao i model za sakupljanje nusproizvoda na mjestu nastanka i predlozi za finansiranje ovog model", rekli su iz Vlade.

Utvrđen je i Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama. Predloženim izmjenama i dopunama uređuje se pitanje finansiranja i održivosti univerzalne poštanske usluge.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније