Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R. [ TVCG, Mina ]

28. 06. 2018. 17:18 >> 18:08

VUKČEVIĆ U SKUPŠTINI

Rad sudova unaprijeđen u 2017.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević kazao je da je rad sudova prošle godine unaprijeđen.

Poslanici u Skupštini raspravljaju o Izvještaju o radu Sudskog savjeta i stanju u sudstvu za 2017. 

Vukčević je istakao da su najažurniji bili Osnovni sudovi, dok je, zbog većeg priliva predmeta, najmanje efikasan bio Upravni sud.

Crnogorski sudovi su prošle godine u radu imali više od 133 hiljade predmeta. Izvještajnu godinu su počeli sa 32.305 predmeta, primljeno je 101.644, završeno 91.400, a ostalo neriješeno 40.780 predmeta.

Vukčević je rekao je da javnost po pitanju sudstva u Crnoj Gori podijeljena. Dodaje da je izabrano osam sudija, a da je isto toliko napustilo sudijske funkcije, a bilo je i „dobrovoljnog premještanja sudija“.

Prema njegovim riječima, pritužbi na rad je bilo tri puta manje u odnosu na prethodne godine.

„Crnogorski pravni sistem nije među najrazvijenima u Evropi, ali se razvija i može ponuditi sve više podataka", rekao je Vukčević.

On je kazao da je priliv predmeta prošle godine bio veći 4,27 odsto, da je kvalitet poboljšan, da je potvrđeno više od 72 odsto odluka i da je ukinutih presuda bilo znanto manje.

„Privredni sud bilježi manju stopu ažurnosti, samo 37 odsto, a tome je doprinijelo donošenje Zakona o majkama i priliv većeg broja predmeta“, kazao je predsjednik Sudskog savjeta.

On je naglasio da treba nastaviti trend povećanja stope ažurnosti i efikasnosti rada sudija, „iako brojke nijesu sve“.

„Prioriotet u daljem radu će biti aternativno rješavanje sporova“, najavio je Vukčević, navodeći da je mali broj sudija koji su u skladu sa zakonom ocijenjivani.

Vlast i opozicija oprečno o kvalitetu rada sudija

Poslanici Demokratske partije sociajlista (DPS) ocijenili su u parlamentu da je kvalitet rada sudija poboljšan u prošloj godini, dok opozicioni predstavnici smatraju da građani imaju najmanje povjerenja u pravosuđe.

Poslanik DPS, Željko Aprcović, rekao je da Vladina Strategija za reformu pravosuđa pokazuje stalni napredak.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, kazao da Crna Gora otvara pregovore sa Evropskom unijom, a „hapsi lidere opozicije“.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić, rekao je da je Crna Gora od države koja je išla u evropske integracije došla do zarobljene države.

Jovanka Laličić iz DPS-a je kazala da je jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti, efikasnosti i i odogovrnsoti pravosuđa jedan od važnih ciljeva poglavlja 23.

Nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanović, rekao je da je na kraju godine, u odnosu na početak izvještajne godine, bilo više od osam hiljada neriješenih predmeta, ali da pad u kvantitetu ne znači pad u kvalitetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније