Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

28. 06. 2018. 21:15 >> 22:58
1

UEHARA PORUČILA

CG može računati na kontinuiranu podršku

Crna Gora može računati na kontinuiranu podršku SAD na putu pristupanja EU, poručila je američka ambasadorka u Crnoj Gori Margaret En Uehara na prijemu organizovanom povodom 4. jula, Dana nezavisnosti SAD.

"To su upravo vrijednosti na kojima su osnovane Sjedinjene Države prije 242 godine i to su vrijednosti koje slavimo ovdje večeras", naglasila je američka ambasadorka.

Ona je pohvalila odličnu saradnju dvije zemlje, kao i brojna zajednička dostignuća.

"Crna Gora je u NATO-u. Sada zajedno radimo na unapređenju bezbjednosti širom svijeta", rekla je Uehara.

Premijer Duško Marković naglasio je da je svjestan da je put ka EU težak i zahtjevan, ali nema dilemu da će ga Crna Gora uspješno preći.

"Evropska unija ostaje naš strateški prioritet kojem smo punim kapacitetima posvećeni, i zahvalni smo Sjedinjenim Američkim Državama, što nas podržavaju na tom putu i razumiju naše prioritete i potrebe. Put ka Evropskoj uniji je komplementaran sa našom vizijom društva i vrijednosti", rekao je Marković.

Takođe, predsjednik Vlade je ocijenio da je prošlogodišnja posjeta potpredsjednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori pokazala nedvosmislenu američku posvećenosti stabilnosti Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana.

"Podrška Sjedinjenih Američkih Država i transatlantska veza je i dalje ključna za dugoročnu stabilizaciju Zapadnog Balkana, i uvjeren sam da će ostati visoko na agendi prioriteta naših američkih saveznika", zaključio je crnogorski premijer.

On je rekao da članstvo u NATO-u predstavlja novi potencijal i za državu i za građane, da je crnogorska ekonomija u porastu sa stabilnim pozitivnim trendom kao i da dugoročni napredak podrazumijeva i vladavinu prava, demokratske standarde i fundamentalne slobode.

"Više je razloga koji i ovu godinu u međusobnim odnosima Crne Gore i SAD čini posebnom. Mi smo početkom ovog mjeseca obilježili prvi rođendan našeg članstva u NATO-u. Isti principi, vrijednosti i ideali za koje ćemo se zajedno boriti i zalagati trajno nas, i na ovaj način, vezuju sa SAD", rekao je premijer.

Prijemu u američkoj ambasadi u Podgorici prisustvovali su brojni crnogorski zvaničnici, ministri, predstavnici crnogorskih instituticija, političkih partija,civilnog društva,ali i međunarodnog kora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније