Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

02. 07. 2018. 12:46   >>  12:34 14

"PREKID BOJKOTA"

Rudović za povratak Ure u parlament

Prekid bojkota parlamenta ne smeta planu izbornih reformi, ocijenio je poslanik Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović i poručio da će zagovarati da se ta partija što prije vrati u Skupštinu.

 

On je kazao da je plan izbornih reformi, koji su predložili Demokrate i URA, dobra osnova za pokušaj rješavanja političke krize i stvaranje makar djelimično normalnih uslova za održavanje izbora.

Prema riječima Rudovića, jako je važno što je Evropska unija (EU), u nedvosmisleno stala iz plana jer je to očigledno jedini način da se ograniči političko nasilje u režiji vladajuće stranke.

"Ako se desi da vlast krene u odugovlačenje i obesmišljavanje dijaloga, za šta već vidimo nagovještaje, zagovaraću aktivno djelovanje URA u parlamentu što prije, u punom kapacitetu“, kazao je Rudović za Minu.

On je ocijeno da djelovanje u Skupštini, u ovim okolnostima, ostaje jedino oružje opozicije, pod uslovom da ona uspije da ga iskoristi na način da makar smanji štetu od devastirajuće politike Demokratske partije socijalista (DPS).

"Nažalost, opozicija nije uspjela da iskoristi šansu na predsjedničkim i na lokalnim izborima. Manjak iskrenosti, posvećenosti, ozbiljnosti i vizije za ostvarivanje demokratskih promjena doveo je do teškog izbornog poraza“, rekao je Rudović.

Kako je naveo, izbori dobrom dijelu opozicije više služe da nadjačaju konkurente iz opozicije i da im naprave štetu, nego da nadjačaju DPS.

"To se ne mijenja više od dvije decenije”, dodao je Rudović.

On je naglasio da poslije predsjedničkih i lokalnih izbora, i nesposobnosti opozicije da djeluje koordinisano u pravcu ostvarivanja uslova za slobodne izbore, bojkot parlamenta više nema smisla kao ranije.

Rudović smatra da opozicija, ako već učestvuje u radu lokalnog parlamenta Podgorice, Cetinja, Mojkovca, Bijelog Polja i drugih opština, gdje su izbori održani u istom ambijentu kao i parlamentarni 2016. godine, onda treba da to čini i u državnom parlamentu.

„Pošto, uz bojkot parlamenta, nije učinjen iskorak na bilo kom planu, onda treba da krenemo, za početak, da koristimo mogućnost direktnog sučeljavanja sa predstavnicima vlasti u Skupštini. Da se vidi neposredno razlika između nas i njih", kazao je Rudović.

On smatra da prekid bojkota ne smeta planu izbornih reformi.

"Zašto bi smetao? Ako DPS ne želi dijalog i fer dogovor, mi nećemo glasati za bilo šta što oni eventualno stave na dnevni red bez dogovora“, rekao je Rudović.

Prema njegovim riječima, EU je tu kao partner koji će sve pomno pratiti.

„S druge strane, oni su već pristali na pregovore, tako da nema razloga da ih daljim bojkotom uslovljavamo da to učine. A s obzirom na to da će pregovori trajati mjesecima, onda možemo sve to vrijeme iskoristiti da im kažemo što mislimo o njihovoj politici na svakom planu i o posljedicama koje ona ima na stanje u zemlji. Umjesto rata saopštenjima, vjerujem da je potrebno da se direktno suočimo", naveo je Rudović.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše to što su predsjednici Demokrata i URA Aleksa Bečić i Dritan Abazović kategorični da nema povratka u parlament dok se ne dogovori svaki detalj u planu izbornh reformi, Rudović je kazao da u Građanskom pokretu URA itekako ima mišljenja da je neophodno prekinuti bojkot.

"Ja iznosim svoje viđenje, vjerujući da je interes i URA i opozicije da makar DPS-u svakodnevno i direktno iznosi istinu u lice, pred cijelom crnogorskom javnošću. Što se tiče Bečića, on govori u ime svoje partije, a URA je i dalje autonomna partija“, kazao je Rudović.

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније