Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

03. 07. 2018. 16:39 >> 16:50
1

MARKOVIĆ I RAMA

Odgovorno prema migrantima, bez žica i kampova

Premijeri Crne Gore i Albanije, Duško Marković i Edi Rama poručili su danas iz Skadra da će se dvije zemlje "odgovorno ponijeti u slučaju većeg priliva migranata" i da neće graditi zidove i postavljati bodljikavu žicu na granicama.

U Skadru je danas održana prva zajednička sjednica vlada Albanije i Crne Gore.

"Zajednički ćemo raditi da naše granice i zemlje budu bezbjedne i, ako se desi veliki talas migracija preko naše dvije zemlje, da obezbijedimo ono što smo obavezni u skladu sa Ustavom i očuvamo stabilnost. Crna Gora i Albanija se prema tome odgovorno odnose i u ovom trenutku nema podizanja zidova, postavljanja žica", rekao je na konferenciji za medije u Skadru Marković.

Marković je novinarima kazao da Crna Gora ove godine bilježi porast ilegalnih ulazaka migranata koji dolaze iz Albanije.

Premijer je kazao da Crna Gora ne treba da bude na distanci od problema migracija, jer je dio Evrope.

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da su postojale ponude da dobiju ograde na poklon, ali poručio da je Albanija zemlja sa velikom tradicijom prihvata i zaštite izbjeglica.

Prema njegovim riječima, Albanija je spremna da u slučaju talasa migranata preuzme teret i dio odgovornosti u okviru evropskog projekta kojim će se podijeliti teret.

"Onoliko koliko možemo objektivno i onoliko koliko nam pripada sa ljudske strane. Ne možemo biti zemlja ograda i zidova, ali ni heroji spasioci bogatih zemalja koje ponekad tretiraju migrante kao toksični otpad", poručio je Rama.

Prema njegovim rečima, Albanija u ovom trenutku nema potrebe da postavlja bilo kakve ograde ili diže zidove.

"Sarađivaćemo i sarađujemo sa Grčkom i Makedonijom, kako bismo garantovali stabilnost u našim zemljama, ali ne treba zanemariti humanizam na koji smo ponosni", poručio je Rama i dodao da Albanija "nikada neće prihvatiti" da gradi kampove kako bi se u tu zemlji primili migranti "koje odbijaju bogate zemlje".

"Nismo zemlja sa kojom se može eksperimentisati", kazao je albanski premijer.

Zajednička sjednica vlada Crne Gore i Albanije krunisana je potpisivanjem Deklaracije.

U Skadru je održan i Poslovnom forumu Crna Gora – Albanija, na kojem je Marković poručio da su odnosi dviju država odlični i da je na privrednicima da tako dobre odnose oplemene snažnijom ekonomskom saradnjom za šta postoje odlični uslovi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније