Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 07. 2018. 14:16 >> 14:08

MINISTARSTVO ODBRANE

Austrija i Slovačka će podržati CG na putu ka EU

Austrija će podržati Crnu Goru i njene napore na putu evropskih integracija, kazao je austrijski politički direktor, brigadni general Johan Frank. Njegov slovački kolega, Bohuš Kukt apostrofirao je značaj crnogorskog uspjeha na evroatlantskom putu i istakao da o članstvu u NATO nije moguće govoriti izolovano i van konteksta Evropske unije i njenih vrijednosti.

Bilateralne konsultacije sa političkim direktorima Austrije i Slovačke od 1. do 3. jula imao je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović, koji je boravio u radnoj posjeti Ministarstvima odbrane tih zemalja.

Tokom sastanka sa austrijskim političkim direktorom, brigadnim generalom Johanom Frankom, kako je saopšteno iz ministarstva, Ivanović je istakao vidljivu ulogu Republike Austrije u regionu Zapadnog Balkana.

Imajući u vidu da je Republika Austrija preuzela 1. jula ove godine predsjedavanje Evropskom unijom, naveo je da Crna Gora očekuje podršku po pitanju evropske politike proširenja.

"Ivanović je informisao sagovornika da su, nakon punopravnog članstva u NATO, evropske integracije prioritet vanjske politike Crne Gore, te da je naša ključna politika bazirana na podizanju kvaliteta procesa integracije u EU. On je u tom kontekstu istakao da je Ministarstvo odbrane posvećeno Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU i njenim mehanizmima, te naglasio da izuzetno cijenimo podršku austrijske strane u ovoj oblasti", kazali su iz ministartstva.

Ivanović je naglasio intenzitet saradnje dva ministarstva, sa fokusom na oblast planinskog ratovanja, kao i značaj saradnje po pitanju uspostavljanja Regionalnog centra za obuku planinskog ratovanja u Crnoj Gori, čije kapacitete će koristiti i druge zemlje iz regiona.

"Frank se zahvalio na posjeti crnogorskom kolegi, ističući da će austrijska strana podržati Crnu Goru i njene napore na putu evropskih integracija, s obzirom na to da je Zapadni Balkan među prioritetima austrijskog predsjedavanja. Naglasio je spremnost za nastavak pružanja podrške unaprjeđenju cjelokupnog odbrambenog sektora Crne Gore, kroz zajedničke obuke i vježbe", navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka sa slovačkim kolegom Bohušom Kuktom, Ivanović je izrazio zadovoljstvo bilateralnom saradnjom sa Slovačkom u oblasti odbrane, i konstatovao da se, kroz ulaganje zajedničkih napora, ista može značajno unaprijediti.

"Istakao je da su evropske i evroatlantske integracije perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, a da će Crna Gora odlučno nastaviti sa ispunjavanjem uslova za članstvo u Evropskoj uniji. Ivanović je upoznao sagovornika sa ostvarenim rezultatima Ministarstva odbrane Crne Gore, kao i sa prioritetima za naredni period, sa posebnim akcentom na modernizaciju i opremanje", dodaju iz ministarstva.

Kukta je naglasio značaj crnogorskog uspjeha na evroatlantskom putu i istakao da o članstvu u NATO nije moguće govoriti izolovano i van konteksta Evropske unije i njenih vrijednosti.

"Istovremeno je naglasio da su NATO i evropske integracije dva komplementarna procesa, sa ciljem stvaranja jakog sistema kolektivne odbrane, kao garanta mira i prosperiteta međunarodne zajednice", zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније