Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 07. 2018. 20:08 >> 23:26
2

PODRŠKA PUTU KA EU

Austrija prepoznaje napredak CG

Evropska perspektiva Crne Gore je jasna i u interesu kako naše države, tako i Austrije, ocijenila je ambasadorka te države u Podgorici Anna Janković.

Pozitivan stav prema proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan biće na listi prioriteta i Austrije, koja od nedavno predsjedava Savjetu EU, kaže Janković za TVCG. Crna Gora je, kako navodi, predvodnica regiona u procesu pristupanja EU i Austrija je prepoznala taj napredak.

Ali se tu priča ne završava. Iako su oformljene institucije, uspostavljen pravni okvir, posla još ima, prvenstveno na polju vladavine prava.

"Kada će taj proces biti završen, sada umnogome zavisi od Crne Gore i njene spremnosti da implementira potrebne reforme. Ono što nam sada treba su dodatni i konkretni rezultati i održiva evidencija postignuća u domenu vladavine prava", ocijenila je Janković.

O tome da li je realno da se Crna Gora nađe u EU i prije 2025, ambasadorka kaže:

"Lično ne mogu da zamislim da bi EU odbila učlanjenje jedne dobro pripremljene države, koja geografski leži usred Evrope. Austrija će učiniti sve što je u njenoj moći da podrži taj proces", rekla je Janković.

A, uloga Austrije biće posebno važna u narednih pola godine. Riječ je o državi koja je preuzela predsjedavanje Savjetu Evropske Unije. Austrija je odmah stavila do znaja da će održavati jasan, pozitivan stav prema proširenju Evropske Unije.

"Austrija ima bogato iskustvo u balansiranju različitih interesa, u medijaciji i pripremanju terena za postizanje kompromisa. Smatram da je to naša uloga u EU u kontekstu integracije država Zapadnog Balkana. Austrijsko predsjedavanje biće, naime, posljednje koje će u punom trajanju prethoditi evropskim parlamentarnim izborima na proljeće 2019. Stoga se očekuje da će što je više moguće dosijea biti dorađeno i finalizovano tokom ovog perioda. Sa druge strane nam predstoje izazovi u vidu finalne faze pregovora o Bregzitu, te pregovori o budžetu EU", kazala je ambasadorka.

"Evropa koja štiti" slogan je austrijskog predsjedavanja. Ta zaštita se prije svega odnosi na bezbjednost i migracije, koje su trenutno u fokusu EU.

"Slažem se da migracija predstavlja jedan od najvećih izazova za EU, te ima puno pitanja koja zavrijeđuju pažnju, i mi još nemamo odgovore na sve njih. Istovremeno, posebno ovo pitanje nam ukazuje na to koliko smo potrebni jedni drugima, te koliko je važna bliska saradnja. Takva vrsta saradnje je takođe neophodna da bi se garantovala bezbjednost svih građana. Takođe će biti takođe uloga Austrije da kao neutralni posrednik izbalansira različite interese", ocijenila je ona.

Ambasadorka Janković zadovoljna je što su, kako kaže, bilateralni odnosi Crne Gore i Austrije izvanredni.

Potrudiće se da tako ostane,a ukoliko se mogu još unaprijediti,rado će dati svoj doprinos. Na kraju razgovora otkriva ono što mnoge zanima, porijeklo svog prezimena -Janković.

"Dozvolite mi da bar na ovo pitanje odgovorim na crnogorskom jeziku. Moje prezime potiče od muža koji je Beograđanin. Dugo sam živjela u Srbiji i željela sam da se vratim u ovaj region, tako da mi je veliko zadovoljstvo da imam priliku da radim kao austrijska ambasadorka u Crnoj Gori", zaključila je Janković.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније