Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 07. 2018. 15:55 >> 15:42
3

DEMOKRATE TUŽILAŠTVU

Preispitati da li je bilo zloupotrebe novca

Demokratska Crna Gora pozvala je nadležne institucije da realizuju projekat izgradnje Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Baru, čija je vrijednost 217 hiljada eura, a tužilaštvo da ispita da li je došlo do zloupotrebe tih sredstava.

Poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore, Valentina Minić je, na pres konferenciji, podsjetila da je realizacija projekta Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama bila predviđena prije deset godina.

"Pozivamo nadležne institucije da konačno realizuju ovaj projekat, a državno tužilaštvo da, u okviru svojih nadležnosti, preduzme odgovarajuće radnje i utvrdi da li je neko zloupotrijebio novac namijenjen djeci, čime se ogriješio, ne samo sa stanovišta moralnog kodeksa i profesionalnog principa, već je ušao i u zonu krivičnopravne odgovornosti", istakla je Minić.

Ona je kazala taj projekat predstavlja "političku manipulaciju".

"Obećanje o izgradnji Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama datira još od 2009. godine. Ovakav slučaj političke manipulacije roditeljima i djecom grada, koji broji preko 40 hiljada stanovnika, nezabilježen je u skorijoj istoriji političkog djelovanja", ocijenila je Minić.

Prema njenim riječima, četiri mandata ministara rada i socijalnog staranja opravdavaju stagnaciju projekta tehničkim problemima i administrativnim teškoćama prevoda zemljišta.

"Imaginani Dnevni centar u Baru je obilježio i ispratio mandate četiri ministra rada i socijalnog staranja, a sve su prilike da će i petom ministru ovog resora, gospodinu Purišiću, isteći mandat, a da se po ovom pitanju ništa neće uraditi", istakla je Minić.

Ona je podsjetila da je, prije dvije godine, javno pitala šta se desilo sa novcem predviđenim za izgradnju Dnevnog centra u Baru.

"Nijedan od navedenih ministara nikada nije pomenuo, niti dao odgovor na pitanje koje sam prije dvije godine postavila, kada sam pitala gdje je novac koji je dodijeljen i namjenski usmjeren isključivo za realizaciju projekta izgradnje Dnevnog centra u Baru", rekla je Minić.

Ona je kazala da je inicijalno za realizaciju projekta bilo predviđeno 137 hiljada eura, koje je, kako je rekla, u maju 2009. godine, Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću maja dodijelila Opštini Bar i JU CSR Bar.

"Vlada je za ovaj projekat uplatila dodatnih 80 hiljada eura, što je, na zvaničnom sastanku koji je održan 7. decembra 2016. godine, savezu 20 nevladinih organizacija 'Naša inicijativa', saopštio Goran Kuševija, direktor Direktorijata za socijalno staranje i dječju zaštitu, u prisustvu aktuelnog ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića", kazala je Minić.

Ona je saopštila da Demokratska Crna Gora osnovano sumnja da novac, namijenjen djeci ne postoji, "kao što ni nakon deset godina ne postoji obećani Dnevni centar".

"Dodatni razlog za sumnju budi i činjenica da su pomenuta sredstva usmjerena za vrijeme mandata Žarka Pavićevića, koji je i godinima nakon toga vodio Opštinu, a javnosti je poznat kao jedan od funkcionera i gradonačelnika Demokratske partije socijalista (DPS), koji je zbog finansijskih malverzacija pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu", istakla je Minić.

Ona je poručila da je neophodno provjeriti da li su se dogodile protivpravne radnje.

"Radi se o 217 hiljada eura koje niko ne pominje, a koje su pripadale najosjetljivijoj kategoriji našeg društva, djeci sa posebnim potrebama. Svjedoci smo da od Dnevnog centra, nakon deset godina nema ni kamena temeljca i sve okolnosti nas navode na sumnju da su se u ovom slučaju, pored neistinitih obećanja, dogodile i protivpravne radnje", navela je Minić.

Ona je istakla da je odnos Vlade i resornih ministarstava prema najosjetljivijim kategorijama stanovništva neodgovoran.

"Ni nakon 11 godina od sticanja nezavisnosti naša država i Institut za javno zdravlje nema medicinsku bazu podataka o broju i prirodi oboljenja djece sa posebnim potrebama", navela je Minić.

Na pitanje novinara da prokomentariše tri slučaja ubistva djece koja su se dogodila za manje od pola godine, Minić je kazala da bi Ministarstvo zdravlja trebalo uvesti obavezne preglede porodilja, koje se nalaze u specifično osjetljivom stanju nakon porođaja.

"Pored toga, one bi trebale da razgovaraju i sa psiholozima, kako bi na taj način propratili njihovo stanje i spriječili slučajeve čedomorstva. Smatram da je problem u zdravstvenom sistemu, jer su, u slučaju čedomorstva, u pitanju mlade majke koje su krivično djelo izvršile u post porođajnom periodu, koji je delikatan za svaku trudnicu", saopštila je Minić.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније