Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

09. 07. 2018. 17:17 >> 17:03
2

BRAJOVIĆ - CERETELI

CG naprednija od drugih zemalja regiona

Parlamentarna skupština (PS) OEBS-a želi da bude aktivnija na Balkanu, što se odnosi i na Crnu Goru koja je značajno naprednija od drugih zemalja, poručio je predsjednik tog tijela, Džordž Cereteli.

On je, nakon sastanka sa predsjednikom crnogorskog paarlamenta Ivanom Brajovićem, koji predvodi delegaciju Skupštine na godišnjem zasijedanju PS OEBS-a u Berlinu, rekao da je Crna Gora značajno naprednija od drugih zemalja - kao članica NATO-a i kao kandidat za Evropsku uniju.

„Što će podrazumijevati i integracioni proces za koji se nadamo i želimo Crnoj Gori da bude jos brži, jer će on samoj zemlji donijeti više saradnje, mira i bolji život“, rekao je je Cereteli.

Kako je saopšteno iz Brajovićevog kabineta, slični tonovi podrške čuli su se i u razgovoru sa generalnim sekretarom PS OEBS-a Robertom Montelom.

„Razgovarali smo, između ostalog, i o povratku opozicije u Skupštinu, a OEBS je uvijek pozivao na učešće, jer je to način poštovanja demokratije, i zahvaljujemo predsjedniku na smirivanju situacije i što se stara da se ovo dogodi“, kazao j Montela.

On je rekao da je Misija OEBS-a u Crnoj Gori vrlo snažna, i da obezbjeđuje savjetodavnu i podršku reformskim procesima u zemlji.

„I cijenimo činjenicu da Crna Gora sarađuje sa Misijom na veoma konstruktivan i napredan način“, dodao je Montela.

U saopštenju se navdi da su protekli izbori i dalje unaprjeđenje izbornog procesa bili tema razgovora Brajovića sa direktorkom ODIHR-a Ingeborg Solrun Gisladotir.

„Ona je konstatovala da je vidljiv ogroman napredak izbornog ambijenta u Crnoj Gori, kao i namjera državnih organa da se sa time i nastavi, što nije slučaj u svim državama“, kaže se u saopštenju.

Brajović je zahvalio na dosadašnjoj podršci ODIHR-a u svim fazama izbornog procesa i izrazio očekivanje da ta podrška neće izostati ni u narednom periodu.

On je najavio dalji rad na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva do narednih parlamentarnih izbora 2020. godine.

Brajović se sastao i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje u novoj vladi Italije, Guljermom Pikijem, koji je, kako se navodi, potvrdio snažnu podršku Italije evropskoj integraciji Crne Gore.

Predsjednik crnogorskog parlamenta učestvovao je i na sastanku Grupe podrške Putu svile u okviru PS OEBS-a, čiji je Crna Gora jedan od 17 država osnivača.

Grupa podrške toj inicijativi trenutno broji 23 države, a juče se pridružila i Francuska.

Delegacija Skupštine Crne Gore prisustvovala je prijemu čiji je domaćin bio predsjednik Njemačke Frank Valter Štajnmajer.

Pored Brajovića, delegaciju Skupštine u Berlinu čine poslanici Aleksandra Vuković i Nikola Rakočević.

Tema ovogodišenjeg zasijedanja PS OEBS-a je „Implementacija obaveza OEBS-a: uloga parlamenata” i okupila je predstavnike parlamenata 56 država učesnica OEBS-a.

Godišnje zasijedanje PS OEBS se održava svake godine u julu mjesecu a sastoji se od sjednica Stalnog odbora, tri opšta odbora i plenarnih sjednica Skupštine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније