Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

10. 07. 2018. 10:01   >>  09:52 10

BEČIĆ NAJAVIO

Podržaćemo otvorene izborne liste

Lider Demokrata, Aleksa Bečić, rekao je da je partija na čijem je čelu otvorena i spremna da, u okviru izmjena izbornog zakonodavstva, razgovara o uvođenju otvorenih lista. To, kako je ocijenio, predstavlja ulaganje u razvoj unutarpartijske i ukupne demokratije u Crnoj Gori.

 

U Crnoj Gori, kako je dodao, izbori nijesu neposredni, na način na koji nalaže savremena demokratija, ali su, kako je kazao, u prethodnom periodu napravljeni određeni pomaci.

"Nekada su bile zatvorene liste u onom izuzetno strogom formatu, gdje je partija, nakon izbora, odlučivala ko će biti njeni poslanici, a svi su bili ravnopravni, bez obzira koje su mjesto pokrivali na izbornoj listi. Kasnije je to djelimično unaprijeđeno time što je izborna lista učinjena kao imperativna i poslanici i odbornici su bili po redosljedu sa izborne liste. Ali definitivno da je to daleko od onoga što mi smatramo neposrednim načinom izbora u savremenim demokratijama“, kazao je Bečić za PR Centar.

Program Demokratske Crne Gore, kako je istakao, definiše da se Demokrate zalažu za uvođenje otvorenih partijskih lista i preferencijalno glasanje, kao i za, kako je dodao, neposredan izbor gradonačelnika.

"Što se tiče Demokrata, tu se kuca na otvorena vrata. Mi to podrazumijevamo i potpuno smo otvoreni i spremni da, u okviru izmjena izbornog zakonodavstva, razgovaramo o uvođenju otvorenih lista. To je jedan složen proces, koji zahtijeva kontinuitet i veliku predanost političara i eksperata. I ono što je ključno, da biste došli do finala, potrebne su dvije trećine poslanika u Skupštini Crne Gore. Tako da zahtijeva jedan širi društveno-politički konsenzus", objasnio je Bečić.

On je kazao da nije primijetio da, u stavovima opozicionih partija, postoji protivljenje otvorenim listama.

"Čak sam primijetio afirmaciju u manjem ili većem obliku. Ali vladajuće partije su, do sada, u javnim istupima, bile dosta rezervisane u odnosu na to pitanje. Tako da loptica nije u dvorištu opozicije, koja je tu jasna. Loptica je u dvorištu vladajućih partija, koje su, makar do sada, rezervisane u odnosu na taj stepen demokratičnosti izbornog procesa i njegovo unaprjeđenje“, smatra Bečić.

On je ocijenio da je uvođenje otvorenih lista u izborno zakonodavtsvo složen proces, koji zahtijeva vrijeme i, kako je dodao, značajno veća finansijska sredstva.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније