Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

10. 07. 2018. 22:57   >>  22:42 1

BRAJOVIĆ SA ŠOJBLEOM

"Nastavićemo još jače reforme"

Crna Gora će još intenzivnije da nastavi reforme nakon završenog izbornog ciklusa, čiji su rezultati potvrdili većinsku opredijeljenost građana za evropski put države, ocijenio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On se sastao sa predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom sa kojim je razgovarao o brojnim pitanjima od interesa za budućnost Crne Gore i Evropske unije (EU).

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Brajovićevog Kabineta, razgovarali o jačanju bilateralne saradnje s akcentom na ulozi parlamenata u diplomatskim i ekonomskim odnosima Njemačke i Crne Gore.

Brajović, koji boravi u Berlinu povodom godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine (PS) OEBS-a, kazao je da je imao priliku da podijeli zajedničko zadovoljstvo dobrim odnosom dva parlamenta.

“Važno je da podižemo intenzitet naših odnosa, a uspostavljanjem grupe prijateljstva, stvorili smo za to osnovne pretpostavke. Siguran sam da ćemo u nastavku našeg evropskog puta, u Njemačkoj imati snažnu podršku kao što smo je imali tokom procesa NATO integracija”, rekao je Brajović nakon sastanka.

On je kazao i da se nada da će zajedno proslaviti trenutak kada Crna Gora postane prva sljedeća članica EU.

Brajović je podsjetio i na dostignuća Crne Gore od njegovog prvog susreta sa Šojbleom prije devet godina, kada su obojica bili ministri unutrašnjih poslova u svojim državama.

Šojble je nakon sastanka kazao da je to bio dobar susret dva predsjednika, a sastali su se povodom zasijedanja Parlamentarne Skupstine OEBS-a.

“Bila je to dobra prilika da nastavimo bilateralne odnose između naša dva parlamenta”, smatra Šojble.

On je rekao da su imali intenzivan razgovor ne samo o situaciji u dvije zemlje, već naročito o pitanjima koja se postavljaju na putu članstva Crne Gore u EU.

“Zahvalan sam na ovoj prilici i mislim da je ovo bio dobar razgovor”, dodao je Šojble.

Brajović je, u svom izlaganju na plenarnoj sjednici PS OEBS-a koja zasijeda na temu Implementacija obaveza OEBS-a: uloga parlamenata, rekao da parlamenti imaju važnu ulogu u promociji i sprovođenju temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

“Upravo su parlamenti institucije u kojima treba da se razmatraju, debatuju i rješavaju sva pitanja od krucijalnog značaja za državu. Jake institucije su čuvari demokratije. Zato, njihovom snaženju kao i jačanju povjerenja građana u njihov rad, moramo svi kontunuirano biti posvećeni”, ocijenio je Brajović.

Prema njegovim riječima, parlamenti moraju konstantno unaprijeđivati svoju zakonodavnu i kontrolnu ulogu i na taj način u potpunosti opravdati legitimitet koji proizilazi iz neposrednog izbora građana.

“Mi u Crnoj Gori smo uvjereni da se pravac koji smo trasirali u proteklih 12 godina od obnove državnosti, zasniva upravo na vrijednostima solidarnosti, dijaloga, poštovanja različitosti koje čine najveće bogatstvo građanske, multietničke i multikonfesionalne Crne Gore”, rekao je Brajović.

On je kazao da raduje činjenica da konačno svi
akteri političke scene u Crnoj Gori postaju svjesni svoje odgovornosti prema biračima, kao i da se dijalog vraća tamo gdje mu je i jedino mjesto - u Skupštinu.

Brajović je imao sastanke i sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom, šefom britanske delegacije pri PS OEBS-a Markom Pitčardom, predsjednikom Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu Josipom Juratovićem i drugim zvaničnicima iz EU.

Pored Brajovića, delegaciju Skupštine u Berlinu čine poslanici Aleksandra Vuković i Nikola Rakočević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније