Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

11. 07. 2018. 16:30   >>  16:30 8

RUDOVIĆ O OSTAVCI

Demokrate kreiraju odluke URA

Dosadašnji potpredsjednik Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović poručio je da ne može dozvoliti da daje legitimitet odlukama, koje se kose njegovim uvjerenjima i viđenjem smisla bavljenja politikom.

Zbog evidentnih dubokih razlika u odnosu na veći dio rukovodstva Građanskog  pokreta URA u vezi strateškog pravca djelovanja URA, Rudović je poručio da podnosi ostavku na mjesto potpredsjednika URA i na sve ostale partijske funkcije. Poručio je i da stavlja na raspolaganje svoj poslanički mandat, Građanskom pokretu URA.

“Uz žaljenje što sam prinuđen da se distanciram od politike koju partija čiji sam osnivač vodi od decembra prošle godine, želim da vas obavijestim da više ne mogu dozvoliti da dajem legitimitet odlukama koje se kose sa mojim uvjerenjima i mojim viđenjem smisla bavljenja politikom”, naveo je Rudović na svom Fejsbuk profilu.

Kao prvo, on navodi da ne može da prihvatiti da uticaj na donošenje odluka URA ima bilo koja druga partija.

“Moje viđenje je da presudan uticaj na kreiranje odluka rukovodstva URA ima Demokratska Crna Gora i da se URA pretvara u politički subjekat koji prilikom definisanja svojih koraka prvo mora da vodi računa da li će to odobriti veći koalicioni partner. Takva je i odluka o nastavku bojkota parlamenta, zbog čega sam i saopštio na sjednici Glavnog odbora 09. jula da mi ne odlučujemo hoćemo li nastaviti bojkot, nego da li ćemo slijediti drugu stranku ili voditi autonomnu politiku”, naveo je Rudović.

Kaže i da ovakva koalicija sa DCG polako, URU dovodi u situaciju potpune identifikacije sa tom strankom, što za posljedicu, kako navodi Rudović, može imati slabljenje identiteta URA i njeno pretvaranje u marginalan politički subjekt čija dalja sudbina najvećim dijelom zavisi od volje druge partije.

“Drugo, ne želim da učestvujem u politici čiji je prevashodni cilj nanijeti štetu ostalima u opoziciji, umjesto da se usmjere sve snage i resursi u demokratske promjene i obaranje vlasti. Dok sam bio novinar, poslije svakih izbora sam pisao tekst sa istom tezom - pored nedostatka ozbiljnosti, vizije i iskrene posvećenosti javnom dobru, opozicija gubi zato što joj izbori služe da međusobno odmjerava snage, da se nanese šteta konkurentima iz opozicije i da se izabere lider opozicije, a ne da se ostvari pobijeda nad DPS-om. Počeo sam da se bavim politikom vjerujući da mogu doprinijeti da se sa tom praksom prestane. Nijesam uspio”, naveo je Rudović.

Navodi i da se zalagao za široki građanski blok, a ne za samo dvojnu koaliciju sa DCG, ne bi, kaže, istrajavao na autonomnoj politici URA, da je koalicija sa DCG makar oslabila DPS.

“Nažalost, DPS je stabilniji, a demokratske promjene dalje nego ranije. Dobro je za Crnu Goru što je vrh Demokratske Crne Gore pokazao da je spreman da se mijenja, iako je bio protiv obnove državnosti Crne Gore. Jasno su saopštili da je država Crna Gora njihova jedina otadžbina i na taj način pozitivno uticali na značajan broj oponenata državne samostalnosti. To je svakako u interesu Crne Gore. Potrebno je pozdraviti takav kurs, jer ovo treba da podjednako bude država i Crnogoraca i Srba i Bošnjaka i Hrvata, suverenista i unionista, i svih ostalih. Ali, to ne znači da URA treba da postane bilo čija igračka. Uostalom, takvu promjenu kursa treba pokazati na djelu”, naveo je Rudović.

Zato je, kako poručuje Rudović, važno da jačaju opozicione stranke koja baštine vrijednosti građanske Crne Gore.

Rudović podsjeća da se zalagao za široki građanski blok, koji bi uključivao i sve stranke koje baštine vrijednosti državotvornog pokreta.

“Smatrao sam da je to presudno važno za uspješno ostvarivanje glavnog cilja - slabljenje DPS-a i demokratske promjene”, naveo je Rudović.

Podsjeća da je rukovodstvo URA, ipak, u decembru, trčeći prihvatilo ponudu DCG za formiranje dvojne koalicije, u kojoj je DCG 75, a URA 25 odsto.

“Nijesmo ni pokušali da ubijedimo DCG da je koaliciju potrebno proširiti ako želimo da uspijemo”, saopštio je Rudović.

Kaže i da je URA pristala da se bavi kalkulantskom politikom. “Dešavanja nakon lokalnih izbora u Podgorici, kada predstavnik DCG/URA koalicije nije dobio zeleno svjetlo da dođe na sjednicu OIK i izglasa ponavljanje izbora da bi Savez za promjene ušao u gradski parlament samo su jedan od razloga što sam se stidio što sam član rukovodstva URA jer se i tu potvrdilo da je važnije napakostiti kolegama nego pobijediti DPS”, naveo je Rudović.

Bez ikakvih kalkulacija i sa plemenitim namjerama je kaže Rudović, odlučio da pokuša doprinijeti boljoj Crnoj Gori.

“Nastaviću to da radim na način koji je u skladu sa mojim uvjerenjima i savješću, a poslanički mandat čiji sam nosilac stavljam na raspolaganje Građanskom pokretu URA kada počne da djeluje u Skupštini Crne Gore. Ukoliko procjena organa stranke bude da ja ne mogu zastupati ciljeve URA u parlamentu podnijeću ostavku na poslaničku funkciju”, poručio je Rudović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније