Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

13. 07. 2018. 11:27   >>  12:59 16

BOŠKOVIĆ S MATISOM

SAD će pomoći modernizaciju Vojske CG

Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne su da pomognu modernizaciju crnogorske vojske. To je poruka sa sastanka ministara odbrane Crne Gore i SAD, Predraga Boškovića i Džejma Matisa u Zagrebu.

 

Dvojica zvaničnika učestvuju na Specijalnom ministarskom sastanku u Zagrebu, u okviru crnogorskog predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom.

To je, kaže Bošković, pokazatelj da SAD itekako posvećuju pažnju ovom regionu.

"Region Zapadnog Balkana neumitno napreduje u procesu evropskih i evroatlantskih integracija. Otvorili smo neka pitanja koja su od interesa za Crnu Goru, obzirom da imamo još nekih izazova kad je u pitanju modernizacija naših oružanih snaga, rješavanje nekih zaostalih pitanja iz vremena velika Jugoslavije", kazao je Bošković za RTCG.

Bošković je, takođe, istakao da će Crna Gora, kao NATO članica, nastaviti da snažno podržava NATO politiku "otvorenih vrata" i sve aktivnosti koje za cilj imaju jačanje bezbjednosne situacije u regionu.

Sekretar Matis pohvalio je napore koje Crna Gora, kao najmlađa NATO članica, ulaže u okviru učešća u međunarodnim misijama i operacijama, te istakao da će SAD nastaviti da pružaju neophodnu podršku Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore u pogledu unapređenja postojećih odbrambenih kapaciteta.

"Matis je takođe ukazao na činjenicu da je Crna Gora uspješno sprovela sveobuhvatne reforme koje su rezultirale uspjehom u okviru evro-atlantskih integracija, te izrazio zadovoljstvo što danas Crna Gora predstavlja ključan primjer uspješno sprovedenih reformi, kao i svojevrstan faktor bezbjednosti Zapadnog Balkana", navode iz Ministarstva odbrane.

Bošković se sastao i sa ministrom Kosovskih snaga bezbjednosti, Rustemom Berišom.

"Tom prilikom, ministri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane i razmijenili mišljenja i stavove o trenutnom razvoju odbrambenog sektora, kao i budućoj bilateralnoj saradnji dvije zemlje u oblasti odbrane. Bošković i Beriša istakli su da je zajedničko učešće u inicijativama regionalnog formata jedan od ključnih alata za uspostavljanje dijaloga i dostizanje trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније