Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

15. 07. 2018. 11:56 >> 11:43
10

ZAEV OČEKUJE

Rusi će uticati kao i kad je CG ulazila u NATO

Početak pregovora i članstvo Makedonije u NATO uticaće na stabilnosti i bezbjednosti regiona, ocijenio je makedonski premijer Zoran Zaev, navodeći da je uticaj Rusije isti kao u slučaju pristupanja Crne Gore Alijansi.


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i Zaev potpisali su u četvrtak u Briselu Sporazum o početku pregovora za pristupanje Makedonije Alijansi. Odluka o početku pregovora donijeta je na Samitu, nakon dogovora Skoplja i Atine o imenu Sjeverna Makedonija.

Zaev je rekao da je članstvo u NATO strateški cilj Makedonije više od 20 godina.

“Konačno smo uspjeli. Regionalni razvoj i saradnja, a posebno rješavanje problema sa Bugarskom i Grčkom nam je otvorilo vrata NATO-a. Srećni smo što živimo u ovo vrijeme, kada ćemo biti punopravna članica NATO-a i Evropske unije (EU)”, kazao je Zaev agenciji Mina na marginama Samita u Briselu.

Poziv Makedoniji uticaće i na region

Na pitanje šta očekuje da će otpočinjanje pregovora donijeti Makedoniji i Zapadnom Balkanu, Zaev je rekao da Crna Gora zna koliko je članstvo u Alijansi važno za stabilnost i bezbjednost regiona.

On je ocijenio da pozivnica Makedoniji da bude punopravna članica NATO utiče na cijeli region.

“Najvažnije je što, osim stabilnosti i bezbjednosti regiona, utiče na ekonomiju, ohrabruje domaće i strane investitore da ulažu, što bi bilo od velike pomoći za rast standarda naših građana”, istakao je Zaev.

Kako je naveo, u vrijeme kada se ekonomska saradnja na Zapadnom Balkanu povećava, nova poruka Alijanse može samo da ohrabri investitore koji će investirati u region i donijeti benefite građanima Zapadnog Balkana, ali i cijele Evrope.

“Vjerujem i da je ova poruka koju NATO šalje našim građanima ohrabrenje posebno mladim ljudima da ostaju kod kuće, da ovdje traže budućnost”, dodao je makedonski premijer.

Na pitanje da li očekuje veći uticaj Rusije kako se bude približavao dan pristupanja Makedonije NATO-u kao što je bio slučaj sa Crnom Gorom, Zaev je kazao da je Makedonija mala država isto kao Crna Gora i da želi graditi prijateljstvo.

Makedonija učestvovala u više misija

“Ali Rusija se čak i ne krije sa svojom nelagodnošću kako se Makedonija približava NATO-u. Bukvalo je “copy-paste” kao u slučaju Crne Gore, zato što oni javno ukazuju da nemaju ništa protiv integracije u EU, ali su protiv NATO-a”, rekao je Zaev.

On je naglasio da učešće Makedonije u NATO znači podjelu odgovornosti kako bi se obezbijedio mir i stabilnost svuda u svijetu.

“Vjerujem da će uticaj preko medija i nekih grupa u Makedoniji, koji je otvoren i “javna tajna”, prestati jer stvara neprijatan osjećaj. Vjerujem da dvije zemlje i dva naroda žele samo saradnju”, rekao je Zaev.

On je kazao da je Makedonija učestvovala u više mirovnih misija i poručio da će nastaviti sa tom praksom.


Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније