Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

15. 07. 2018. 13:24 >> 13:11

RADIĆ SMATRA

Veće CG prisustvo NATO u misijama očekivano

Jačanje participacije crnogorske vojske u međunarodnim aktivnostima pod vodstvom NATO-a potpuno je očekivano, ocijenio je vojni analitičar Aleksandar Radić, navodeći da je za Crnu Goru učešće u misijama potvrda spoljnopolitičke orijentacije.


Crnogorski predsjednik Milo Đukanović najavio je u srijedu u Briselu da Crna Gora namjerava da učestvuje u misijama NATO-a u Letoniji i Iraku.

Radić je kazao da je Đukanovićeva politika prema NATO-u konzistentna, i da do sada nije bilo indikatora premišljanja oko toga gde on vidi saveznike.

"Zato je potpuno očekivano da se jača participacija VCG u međunarodnim aktivnostima pod vodstvom Alijanse, i da se poslije dugogodišnjeg učešća u misijama u Avganistanu sada širi lista na KFOR, i zatim na dvije nove misije", rekao je Radić za agenciju Mina.

Prema njegovim riječima, od članica NATO-a se očekuje da slijede aktivnosti koje se zajednički pokreću.

"I u tom kontekstu jedan od prioriteta je učešće u pojačanom prisustvu prema Rusiji u združenim taktičkim grupama razmještenim u pribaltičkim državama i Poljskoj (NATO Enhanced Forward Presence), i ako treba u misiji za obuku iračkih oružanih snaga koja je tek u pripremi“, kazao je Radić.

Kako je naveo, za Crnu Goru je učešće u misijama potvrda spoljnopolitičke orijentacije.

"Jer je 'bratstvo po oružju' prepoznatljiv mehanizam povezivanja sa saveznicima, posebno sa Amerikancima“, dodao je Radić.

Na pitanje da li su nove misije u kojima će učestvovati pripadnici crnogorski vojnici opasne, on je rekao da je odlazak Vojske Crne Gore (VCG) u Letoniju sa jednim izviđačkim odjeljenjem i Poljsku sa dva oficira logistike simboličan potez, i da tamo za sada nema posebnih rizika.

"U ovom trenutku NATO prikazuje silu na ruskim granicama, a sa druge strane Rusija ne ostaje dužna i jača snage u kalinjingradskoj oblasti koja je fizički odsječena od matične države i na liniji direktnog dodira sa NATO“, kazao je Radić.

On je dodao da su članice NATO-a formirale četiri ojačana združena bataljona u tom području, kao prvenstveno političku poruku da će štititi članice od pritiska Rusije.

„U Iraku mira nema i tamo je rizik veći, ali misija u pripremi ne predviđa direktno angažovanje u borbama. Njen zadatak biće obuka iračkih snaga bezbjednosti u relativno bezbjednim bazama. Naravnom, rizik ne smije da se potcijeni“, rekao je Radić.

On je ocijenio da za VCG dosadašnje misije, težišna u Avganistanu, predstavljaju veliki zadatak, jer je broj ljudi koji su pogodni i osposobljenio za misije limitiran.

„I zato će gotovo svaki crnogorski starješina i vojnik tokom karijere morati u misiju, i to možda dva i više puta“, smatra Radić.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније