Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Blic; Objavila: J.B.Č. ]

16. 07. 2018. 17:47 >> 17:37
10

BRITANSKI IZVJEŠTAJ

"Rusi stoje iza puča u Crnoj Gori"

Rusija je spremna da uradi šta god može da destabilizuje Zapadni Balkan. To se vidi u ruskoj podršci državnom udaru u Crnoj Gori 2016. navodi se u izvještaju sa sjednice britanskog Komiteta za spoljne poslove, koja je održana uoči upravo završenog Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu.

Rusija je spremna da uradi šta god može da destabilizuje Zapadni Balkan, jedna je od glavnih poruka izveštaja.

U izvještaju se dalje navodi da je Evropska unija zapostavila Zapadni Balkan u posljednjih deset godina i da su to iskoristili spoljni akteri poput Rusije, Kine i Turske, koji su popunili nastalu prazninu.

Izvještaj, koji se bavi situacijom u šest zemalja Zapadnog Balakana koje teže da postanu članice EU, ali i britanskom pozicijom na Balkanu posle Bregzita, konstatuje da jednu od najvećih opasnosti predstavlja ruski uticaj. Za njega navode da je "slab, zbog slabog ekonomskog prisustva, u odnosu na kineski i turski", ali istovremeno najveća prijetnja jer su Rusi spremni na sve.

"Rusija je spremna da uradi šta god može da destabilizuje Zapadni Balkan i njegov put ka stabilnosti i demokratiji. To se vidi u ruskoj podršci državnom udaru u Crnog Gori 2016. Takođe, postoji bojazan da će Rusija pokušati da ometa potpisivanje dogovora između Grčke i Makedonije o promeni imena Makedonije. Konkretno, Rusija možda podrži održavanje referenduma u Makedoniji o navedenom dogovoru", navode se u izvještaju.

Za Britance, jedna od najvećih prijetnji Zapadnom Balkanu je upravo povećano rusko prisustvo, što se, kako ističu, moglo vidjeti pri pokušaju državnog udara u Crnoj Gori.

Lukav primjer ruskog apetita za rizikom

"To je lukav primjer ruskog apetita za rizikom i spremnost za stvaranje smetnji", navodi se.

Ističe se, međutim, i ruska podrška "destabilizujućim liderima u Republici Srpskoj i kao primjer navode medija da lokalna policija u Srpskoj kupuje oružje iz Rusije.

"Time se podstiče strah od sposobnosti Rusije da destabilizuje krhki mir u BiH", dodaje se.

Na sjednici, na kojoj su saslušani stavovi političkih predstavnika i stručnjaka na temu situacije na Zapadnom Balkanu, Robert Kuper je iznio da su Rusi "veoma dobri u pogoršavanju loših situacija".

"To je jedna od njihovih veština u kojoj su odlični. Ovaj prostor ima mnogo loših situacija i oni rade na njima", naveo je Kuper, dok je Tena Prelec istakla da ‘Rusija veoma dobro igra svoju igru na Balkanu’.

Direktno se navodi i veza predsjednika RS sa Rusijom i ističe ruska podrška Dodiku koji "konstantno prijeti referendumom za odvajanje RS od BiH".

Fiona Meklham is Kabineta za Zapadni Balkan pri ovom britanskom komitetu navela je na sjednici da je komitet "veoma zabrinut situacijom u BiH", gdje su se podigle tenzije između tri glavne etničke grupe.

Upitana da li Rusija podstiče lošu situaciju u BiH "naoružavanjem grupa bosanskih Srba" ona je navela da je su vlasti u BiH zatražile izvještaj o naoružavanju grupa širom zemlje, ali da posebnu zabrinutost izaziva nabavka dugih cevi u Republici Srpskoj.

"Problemi Zapadnog Balkana duboko ukorenjeni u Zapadni Balkan te da će put ka EU biti veoma dug i pun prekida, bez ikakvih garancija za uspjeh", zaključuje se u izvještaju sa sjednice.

Poziciju utvrđuju i lažnim vijestima

U prilog ovim tvrdnjama ide i pojava dezinformacije prije manje od dvije nedelje o tome kako Srbija traži oružje od Rusa.

Ruske službe plasiraju lažne vijesti kako bi ojačale svoj uticaj u regionu. To je bio slučaj i kada su tamošnji mediji objavili da je Srbija poslala zahtjev Rusiji za nabavku raketnih sistema S-300, što je naša vlada demantovala u rekordnom roku. Stručnjaci su objasnili da je cilj ovakve ruske propagande da održi svoj uticaj na ovim prostorima, ali i da se Srbija "kazni" zbog povlačenja diplomatskih koraka koji nisu po ruskom ukusu.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније