Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 07. 2018. 19:02 >> 18:51

DELEGACIJA POSP

Na izborima ispoštovane fundamentalne slobode

Na nedavno održanim izborima za predsjednika Crne Gore generalno su ispoštovane fundamentalne slobode, ali ima prostora za poboljšanje povjerenja u izborni proces u skladu sa preporukama ODIHR,kazao je kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Peter Kurumbašev.

Kurumbaševa i poslanike Evropskog parlamenta koji učestvuju na dvodnevnom zasjedanju POSP-a primio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

"Šef delegacije je čestitao Predsjedniku Đukanoviću ubjedljivu pobjedu na izborima u prvom krugu, ističući da su na njima generalno ispoštovane fundamentalne slobode, kao i da postoji prostor za poboljšanje povjerenja u izborni proces, u skladu sa preporukama ODIHR, koje POSP podržava, uz očekivanje da će u radnoj grupi koja radi na njihovoj implementaciji učestvovati i predstavnici opozicije", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Kurumbašev je, kako se dodaje, čestitao Crnoj Gori na svim ostvarenim dostignućima, naglašavajući posebno značaj pregovora za poglavlja 23 i 24, uz želju da cio Balkan bude u procesu integracija.

Đukanović je potvrdio nedvosmislenu opredijeljenost i posvećenost Crne Gore evropskoj perspektivi, uz ocjenu da se naša zemlja, nakon prijema u NATO, stabilno i dinamično kreće ka svom drugom strateškom cilju – članstvu u EU.

"Najsigurniji i najbrži put do tog cilja vodi kroz reforme, usvajanje evropskih vrijednosti i dostizanje evropskog kvaliteta života za naše građane. Mi znamo da je još mnogo posla pred nama i da su poglavlja vladavine prava čvorište pregovaračkog procesa", rekao je Đukanović.

On je izrazio nadu da Evropska unija neće odustati od ujedinjenja, da će prepoznati geostrateški značaj Zapadnog Balkana i u zajedničkom interesu podstaći njegove evropske aspiracije.

"Parlamentarci iz 7 zemalja i 5 političkih grupa, pozdravili su rezultate Crne Gore u EU integracijama, posebno apostrofirajući usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i doprinos regionalnoj stabilnosti, uz konstataciju da naša zemlja ulazi u finale procesa. Oni su posebno izrazili interes za ocjene predsjednika Đukanovića o kretanjima u regionu, kao i za neka aktuelna pitanja iz političkog života u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније