Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

17. 07. 2018. 16:00 >> 15:45

POSP USVOJIO DEKLARACIJU

Pozvali ostatak opozicije da se vrati u parlament

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) usvojio je danas zajedničku Deklaraciju kojom se, između ostalog, pozdravlja povratak većeg dijela opozicije u Skupštinu i pozivaju ostali opozicioni poslanici da to učine.

Kako je saopšteno nakon sastanka, POSP je Deklaraciju, zajedno sa preporukama, uputio Savjetu za Stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Crne Gore i EU.

U Deklaraciji se uvjeravaju sve političke snage o potrebi da se angažuju u sadržajnom i inkluzivnom političkom dijalogu u Skupštini, kako bi obavljali svoje parlamentarne dužnosti prema glasačima i jačali parlamentarni nadzor nad izvršnom vlašću.

U tom kontekstu, u Deklaraciji se pozdravljaju planovi o osnivanju radne grupe u Parlamentu.

Pozdravljen je, kako se navodi, i stalni napredak Crne Gore na putu ka članstvu u EU.

"Ohrabruju se crnogorske vlasti da dodatno ojačaju rad na sprovođenju osnova procesa pristupanja – vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, integritetu izbornog procesa, medijskim slobodama, ljudskim pravima, poštovanju i zaštiti manjina, ekonomskom upravljanju i reformi javne uprave", kaže se u Deklaraciji.

U tom dokumentu se izražava zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda i nedostatka kvalitetnog novinarstva, konstatuje nedostatak napretka u toj oblasti, osuđuje neprihvatljivi politički i urednički
pritisak na novinare i medijske organizacije i nedavni slučajevi verbalnih i fizičkih napada na novinare, uključujući i oružani napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić.

Pozivaju se nadležni organi da daju prioritet i efikasno istraže i procesuiraju te slučajeve, posebno one gdje postoji rizik od zastarijevanja.

"Jer funkcionalni, profesionalni i istinski nezavisni mediji predstavljaju ključni aspekt medijskog pluralizma", navodi se u Deklaraciji.

Od Vlade se zahtijeva da pokaže nultu toleranciju za prijetnje i napade na medije, i konstatuje se da je sloboda izražavanja jedna od osnovnih vrijednosti EU i ključni element procesa pristupanja Crne Gore Uniji.

Naglašava se da javni servisi uvijek treba da ostanu nezavisni i zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska sa bilo koje strane.

Konstatuje se da su osnovne slobode široko ispoštovane tokom predsjedničkih izbora održanih u aprilu, da su kandidati slobodno vodili kampanju, kao i da su im mediji obezbijedili platformu za predstavljanje njihovih stavova.

"Međutim, nedostatak analitičkog izvještavanja i odgovarajuće debate između glavnih političkih kandidata umanjili su mogućnost biračima da budu više informisani o određenim pitanjima", kaže se u Deklaraciji.

Pozivaju se crnogorske vlasti da dalje unaprjeđuju povjerenje u izborni proces, na način što će u potpunosti ispoštovati ranije i nedavne preporuke OEBS/ODIHR-a i izbornih posmatračkih misija.

U Deklaraciji se naglašava da je i dalje od suštinskog značaja za ukupnu dinamiku pregovaračkog procesa da reforma sistema vladavine prava proizvede konkretnije rezultate na terenu, uključujući poboljšanje kapaciteta i nezavisnost ključnih institucija.

Konstatuje se da su zakonodavne reforme u oblasti vladavine prava, pravosuđa i osnovnih prava uglavnom završene, ali da nema dovoljno pomaka kada je riječ o primjeni reformi, kao i da su potrebni dodatni i neprekidni napori u pravcu povećanja nezavisnosti, transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti svih pravosudnih institucija.

Pozdravlja se, kako se navodi, početni napredak u borbi protiv korupcije, i insistira na potrebi da se nastavi sa ostvarivanjem konkretnih rezultata u slučajevima borbe protiv korupcije na svim nivoima i organizovanog kriminala, uključujući učinkovite finansijske istrage, krivična gonjenja i pravosnažne presude, posebno u oblastima kao što su pranje novca i trgovina ljudima.

U Deklaraciji se pohvaljuje Crna Gora zbog njene posvećenosti regionalnoj saradnji i konstruktivne uloge u održavanju regionalne stabilnosti, i pozdravlja njeno aktivno učešće u brojnim regionalnim inicijativama u Jugoistočnoj Evropi i dobri bilateralni odnose sa svim susjedima.

Pozdravljena je, kako se navodi, mogućnost otvaranja poglavlja 27 u pregovorima sa Crnom Gorom ove godine.

U Deklaraciji se pozivaju Vlasti da bolje zaštite najvrednije oblasti, naročito u pogledu biodiverziteta i izgradnje hotela i hidroelektrana, i apeluje se na Vladu da zaštiti ulcinjsku Solanu.

Vlada da napravi rebalans budžeta

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) pozvao je crnogorsku Vladu da napravi rebalans strukture budžeta u pravcu potrošnje koja podstiče rast i nastavi napore na planu fiskalne konsolidacije.

POSP je u zajedničkoj Deklaraciji, koja je danas usvojena, pozdravio to što je Crna Gora podnijela četvrti Program ekonomskih reformi u januaru ove godine.

"POSP je pohvalio jak ekonomski rast države od 4,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošoj godini i konstatovao trenutni visok budžetski deficit i rastući javni dug", navodi se u Deklaraciji.

POSP je i pozitivno ocijenio uvođenje strože fiskalne politike za rješavanje problema koji se odnose na dug i ohrabrio unaprijeđenje poslovnog i investicionog okruženja i povećanje produktivnosti i konkurentnosti.

POSP je u prethodna dva dana održao 15. sastanak u Podgorici.

POSP je uputio Deklaraciju i preporuke Savjetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Crne Gore i Evropske unije (EU).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније