Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

17. 07. 2018. 18:15   >>  18:08

ĐUKANOVIĆ - ĆOVIĆ

"Između CG i BiH nema otvorenih tema"

Između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) nema nijedne otvorene teme koja bi opterećivala odnose dvije države, saopštio je član bosanskohercegovačkog Predsjedništva, Dragan Čović.

Kako navode iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore, Đukanović se susreo u Podgorici sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

"Visoki sagovornici su razmijenili mišljenje o situaciji u Crnoj Gori i BiH i izrazili zadovoljstvo odličnim odnosima dvije susjedne prijateljske zemlje, kao i spremnost da i dalje doprinose dinamiziranju saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa. O tome najbolje svjedoči sporazum o državnoj granici između Crne Gore i BiH, jedan od prvih između država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije", navode u saopštenju.

Posebno je, kako navode, bilo riječi o kretanjima u regionu, njegovoj evropskoj perspektivi i odnosima sa EU.

"U tom kontekstu iskazana je inicijativa za proaktivnijim definisanjem zajedničke politike zemalja regiona prema EU, radi bržeg ostvarivanja evropskih ciljeva, koje je lakše ostvariti u partnerskom odnosu sa Evropom", dodaju u saopštenju.

Đukanović je potvrdio čvrstu privrženost Crne Gore evropskom sistemu vrijednosti i dostizanju evropskog kvaliteta života, što je nakon članstva u NATO najsigurniji put ka članstvu u EU.

"Nakon što smo balkanskim stranputicama potrošili vjekove, integracija u EU suštinski znači povratak evropskoj porodici, što je u najboljem interesu i regiona i Evropske unije", istakao je Đukanović.

On je naglasio da je zato od izuzetne važnosti podrška Brisela infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, i sa evropskim koridorima, kao i pomoć daljem institucionalnom razvoju naših zemalja.

Đukanović je istakao da se u Crnoj Gori s posebnom pažnjom odnosimo prema Bosni i Hercegovini, imajući u vidu golgotu kroz koju je prošla, i njenu važnost za stabilnost cijelog regiona.

Čović je rekao da nema nijedne otvorene teme koja bi opterećivala odnose između naših zemalja, što potvrđuje i činjenica da svi entiteti u BiH gaje zajednički pozitivan odnos prema Crnoj Gori.

On je izrazio nadu da će skori izbori u BiH učvrstiti stabilnost u zemlji, što je pretpostavka za dinamiziranje integracionih procesa, i pravi doprinos snaženju stabilnosti regiona.

"Đukanović i Čović su dogovorili nastavak saradnje o pitanjima od bilateralnog i regionalnog značaja", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније