Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

19. 07. 2018. 16:56 >> 16:43
2

TRAMPOVOM IZJAVOM

NOVA: Obesmišljen član 5 statuta NATO

Američki predsjednik Donald Tramp jasno je poručio da član 5 statuta NATO-a o međusobnoj pomoći u slučaju rata, ne važi za Sjedinjene Američke Države (SAD) kada je u pitanju Crna Gora, saopšteno je iz Nove srpske demokratije (NSD).

Tramp je u intervjuu američkoj televiziji Foks njuz, na pitanje novinara zašto bi njegov sin išao u Crnu Goru da je brani od napada, odgovorio da je "i sam postavio to pitanje", uz ocjenu da je to „mala država sa veoma snažnim, ali agresivnim ljudima“.

Portparol NSD-a Marko Kovačević kazao je da je Tramp, na primjeru Crne Gore, poručio evropskim članicama NATO pakta da član 5 statuta te organizacije o međusobnoj pomoći u slučaju rata nije obavezujući za SAD, ukoliko oni procjene da to nije u njihovom interesu.

„Tramp je kroz pitanje zašto bi njegov sin išao da brani Crnu Goru jasno poručio da član 5 statuta NATO pakta o međusobnoj pomoći u slučaju rata, ne važi za SAD kada je u pitanju Crna Gora“, navodi se u saopštenju Kovačevića.

Vjerovatno je, smatra Kovačević, u pitanju poruka i ostalim manjim članicama tog saveza, „ali je ona poslata preko Crne Gore o kojoj se direktno radi u samoj izjavi“.

On je kazao da vlast često potencira da se odluke u NATO paktu donose konsenzusom.

„Međutim, ako konsenzusa nema oko poštovanja statuta te organizacije, već se javno govori o realnoj mogućnosti za njegovo kršenje, onda možemo osnovano da sumnjamo u bilo kakvu vrstu pomoći od bilo kog člana te organizacije u slučaju eventualnih sukoba, ukoliko ona izostaje od SAD“, smatra Kovačević.

On je rekao da je na primjeru bombardovanja SR Jugoslavije, 1999. godine, koje je, kako je naveo, NATO izvršio protivno svom statutu, bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, vidi se da kršenje statuta te organizacije ne povlači sa sobom nikakvu vrstu sankcije.

„Jasno je da je na ovaj način pao u vodu argument koji su promoteri NATO pakta proklamovali da je Crna Gora članstvom u toj organizaciji sigurna u slučaju eventualnih sukoba“, zaključio je Kovačević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније