Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

19. 07. 2018. 18:58 >> 19:57
1

PRVA POLOVINA 2018.

Vlada: Realizovano 87 odsto obaveza

Vlada je u prvoj polovini godine realizovala oko 87 odsto obaveza planiranih Programom rada i ocijenila to izuzetno uspješnim, imajući u vidu da su preostale obaveze u finalnoj fazi.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore zaključno sa drugim kvartalom ove godine.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću je saopšteno da je Izvještaj pokazao da je u prvoj polovini godine realizovano 86,9 odsto obaveza planiranih Programom.

“To je ocijenjeno izuzetno uspješnim, pogotovo imajući u vidu da se preostale obaveze nalaze u finalnoj fazi, a u najvećem broju slučajeva se radi o materijalima koji su već dostavljeni na mišljenje Evropskoj komisiji”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Programom rada Vlade za ovu godinu, u prvom i drugom kvartalu, planirano ukupno 144 tema, od čega 48 iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, a od kojih je realizovano je 45, dok je od 96 tema iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem realizovano njih 80.

Kako je saopšteno, usvojen je i Izvještaj o realizaciji Srednjoročnog programa rada Vlade 2018 - 2020, za period februar – jul ove godine.

Iz Vlade su kazali da je cilj Izvještaja, s obzirom da je protekao kratak period od usvajanja SPRV do danas i da su indikatori uspjeha definisani na godišnjem nivou, da se napravi kratak presjek postignutog za svaki prioritet u okviru svakog cilja.

Prema njihovim riječima, cilj su i prateći pokazatelji uspjeha, kako bi se dobio odgovarajući signal da li su svi ciljevi jasno postavljeni i da li su resori na adekvatan način reagovali kada je u pitanju njihova realizacija.

Vlada je usvojila i Drugi kvartalni Izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2018-2020.

Izvještaj, u kojem je prikazan presjek stanja u realizaciji obaveza po poglavljima i resorima, za prva dva kvartala ove godine, pokazao je da je od ukupno 180 obaveza, ispunjeno 147, odnosno 82 odsto.

“Od 147 zakona i podzakonskih akata realizovano je 121 ili 82 odsto. Takođe, od 33 strategijska dokumenta ispunjeno je njih 26, odnosno 79 odsto”, precizira se u saopštenju.

U diskusiji je istaknuto da je i u toj oblasti ostvaren visok stepen i dobra dinamika ispunjavanja planiranih aktivnosti, što je, kako se navodi, još jedna potvrda kontinuiranog jačanja administrativnih i institucionalnih kapaciteta Crne Gore.

Vlada je donijela Uredbu o načinu i postupku izrade, usklađivanja i praćenja sprovođenja strategijskih dokumenata.

Svrha Uredbe je, kako se navodi, da obezbijedi podizanje kvaliteta strategijskih dokumenata utvrđivanjem jasnih pravila u oblasti strategijskog planiranja Vlade, koja se odnose na postupak njihove pripreme, uz obavezu poštovanja kriterijuma za kvalitet strukture i sadržine, kao i praćenja njihovog sprovođenja.

"Uredba obavezuje da se strategijska dokumenta Vlade zasnivaju na principima usklađenosti, finansijske održivosti, odgovornosti, saradnje nadležnih organa, transparentnosti, kontinuiteta, ekonomičnosti i racionalnog planiranja", pojašnjava se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da će poštovanje tih principa obezbijediti jednoobrazan pristup organa državne uprave u pripremi strategijskih dokumenata koje donosi Vlada i koji u potpunosti odslikavaju njene utvrđene prioritete i opšte pravce razvoja Crne Gore.

Usvojen je i Izvještaj sa zajedničke sjednice vlada Crne Gore i Republike Albanije u Skadru 3. jula.

“Prilikom predstavljanja Izvještaja iskazano je zadovoljstvo sadržajem i rezultatima zajedničke sjednice dviju vlada i naglašen značaj takvog pristupa za intenziviranje regionalne saradnje”, saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da je Vlada zadužila nadležne resori da prate implementaciju potpisanih sporazuma i realizuju zadatake koji su definisani tokom sjednice.

Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Operativnog tima Partnerstva za otvorenu upravu, kojim će rukovoditi ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније