Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

22. 07. 2018. 07:58   >>  08:16 5

MILOŠEVIĆ PORUČIO

DPS će imati 19 predsjednika opština

Demokratska partija socijalista (DPS) će, nakon formiranja vlasti u svim gradovima, imati 19 predsjednika opština od ukupno 23, uključujući Tuzi i Golubovce, kazao je politički direktor DPS-a Tarzan Milošević, navodeći da se formiranje vlasti u svim opštinama odvija kako je i planirano.

“Zajedno ćemo sa Vladom, u punoj saradnji, realizovati projekte koje smo obećali građanima”, kazao je Milošević za Pobjedu.

Za sada je jedino neizvjesno ko će činiti vlast u Rožajama, gdje je Bošnjačka stranka osvojila 19 mandata i može sama da rukovodi opštinom. Iako je Predsjedništvo stranke sugerisalo rožajskom odboru da ponudi koaliciju partnerima sa džavnog nivoa DPS-u i SD-u, još zvaničnog sastanka predstavnika tih partija nije bilo, pa je očekivano da BS sama fomira vlast.

“BS je osvojila apsolutnu većinu u Rožajama i logično je da imaju vlast. Hoće li ponuditi nama i SD-u koaliciju, njihov je izbor. Niti insistiramo na vlasti, niti bježimo od odgovornosti”, kazao je Milošević.

Bošnjačka stranka još nije odlučila ko će biti njen kandidat za predsjednika opštine Rožaje, ali spekuliše se da su u „igri“ aktuelni predsjednik opštine Ejup Nurković, kao i šef rožajskog odbora BS Rahman Husović.

DPS je u Rožajama osvojila deset, SD četiri, dok je SDP osvojila jedan mandat. Tarzan Milošević kaže da je u Plavu potpuno izvjesna koalicija DPS-SD-Albanska alternativa.

Predsjednik opštine biće iz SD, koje su u toj opštini osvojile deset mandata. Bošnjačka stranka je u tom gradu osvojila sedam mandata, DPS šest, SD deset, SDP tri, DFSNP dva, a po jedan mandat dobili su Demokrate, Albanska alternativa i Grupa birača -„Biram Plav“.

U Bijelom Polju vlast su formirale DPS, BS i SD sa ukupno 25 mandata. Opštinu vodi Petar Smolović iz DPS-a, koji je prije nekoliko mjeseci izabran, a prvi čovjek SO je Abaz Dizdarević, takođe iz DPS-a.

DF osvojio je četiri mandata, Demokrate-Ura tri, SDP dva, Ujedinjena Crna Gora i Srpska koalicija Slavko Fuštić po jedan mandat. Blizu je formiranje vlasti u Pljevljima. Lokalni parlament je u petak izabrao za predsjednika Skupštine Dragišu Sokića, odbornika izborne liste „Za dobro građana Pljevalja pobjednički! Koalicija DPS, SD, BS Milo Đukanović“. OO DPS-a predložiće kandidata za predsjednika opštine.

Koalicija DPS-a, BS i SD ima u pljevaljskom parlamentu 20 mandata. Koalicija DNP-Pokret za Pljevlja-Prava CG osvojila je četiri, Demokrate šest, a NSD-SNP-PzP pet mandata.

Vlast u Kolašinu formirali su DPS, SD i Grupa birača „Šule i Mikan“. Dogovoreno je da predsjednik opštine bude iz DPS-a, a SO iz SD-a. DPS je u tom gradu osvojila 13 mandata, DF i Demokrate po šest, Grupa građana „Šule i Mikan“, SD i SDP po dva mandata.

U Baru je potpisan koalicioni sporazum između DPS-a, SD -a i Grupa građana „Biram Bar“. Konstituisana je Skupština Opštine za čijeg predsjednika je izabran Mićo Orlandić iz SD. DPS je u Baru osvojila 15 mandata, SD sedam, a Grupa građana „Biram Bar“ pet. Demokrate i Ura osvojili su četri mandata, dok su po dva pripala koalicijama DF-SNP, kao i SDP„Bar za promjene”. Po jedan mandat osvoj ili su BS i Prava Crna Gora.

Milošević kaže da će u Golubovcima predsjednici opštine i SO biti izabrani tokom ove sedmice. Šef OO DPS-a Golubovci Ratko Stijepović predložen je za predsjednika lokalnog parlamenta, dok još nije dogovoreno kadrovsko rješenje za prvog čovjeka opštine. U Golubovcima koji su do ovih izbora bili u sastavu izbornih jedinica glavnog grada, DPS je osvojio 16 mandata i sa SD-om kojem je pripao jedan mandat, činiće vlast. Demokrate i Ura osvojili su osam mandata, a koalicij a DF-SNP sedam.

Predsjednik opštine biće izabran i u Danilovgradu ove sedmice. Za tu funkciju DPS je predložila Zoricu Kovačević, dok je za predsjednika SO izabran Zoran Bošković. Lista „Za dobro građana Danlovgrada-Milo Đukanović“ (DPS-LP) osvojila je 19 mandata u ovoj opštini, Demokrate-Ura šest, SD tri mandata, Narodna koalicija Časno za DG-DNP-SNP-JKP dva, Nova-PzP dva, a Prava Crna Gora jedan.

Na Žabljaku je Vidoje Tomčić ponovo izabran predsjednika Skupštine, a za prvog čovjeka opštine reizabran je Veselin Vukićević. Koalicija DPS-SD ima 18 mandata u lokalnom parlamentu, DF-SNP sedam, a Demokratska Crna Gora šest odbornika.

U Šavniku je kandidat DPS-a Jugoslav Jakić izabran za predsjednika Skupštine opštine, dok će predsjednik opštine biti izabran naredne sedmice. Novi saziv SO Šavnik čine DPS-SD sa 19 odbornika, SNP-DF osam i Demokrate sa tri odbornika.

U Podgorici DPS sa koalicionim partnerima privodi kraju formiranje vlasti. Za predsjednika SO izabran je Đorđe Suhih iz SD -a, a Ivan Vuković kandidat je DPS-a za gradonačelnika. DPS je u glavnom gradu osvojila 32 mandata, Demokrate-Ura 17, DF-SNP osam, SD tri, a Albanska alternativa jedan mandat.

Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da se prva sjednica So, koju saziva predsjednik Skupštine prethodnog saziva, održava najkasnije u roku od 15 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora. Sjednica SO održava se najkasnije 15 dana od sazivanja. Lokalni izbori održani su 27. maja ove godine.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније