Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 07. 2018. 18:38 >> 20:30
18

BRAJOVIĆ O IRINEJU

CG ne mogu ugroziti zapaljive izjave

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović poručio je kako žali što partijarh SPC Irinej pokušava da ubijedi Srbe da im je gore u Crnoj Gori, nego što oni to misle.

Osjetljive su izjave koje daju crkveni velikodostojnici, zloupotrebljavajući boravak u Crnoj Gori, ocijenio je Brajović u saopštenju proslijeđenom medijima.

Patrijarh SPC je, između ostalog, za Dan kazao da je "položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vrijeme Turaka, a Srba kao u NDH". Brajović je naglasio da, kad komentariše tuđe izjave, uvijek razmišlja o odgovornosti koju imaju javne i uticajne ličnosti.

"Posebno što smo u veoma skoroj prošlosti svjedočili kuda vode neodmjerene izjave, posebno usmjerene ka pripadnicima druge nacije, vjere, države. Stoga su posebno osjetljive izjave koje daju pripadnici vjerskih zajednica i crkveni velikodostojnici, zloupotrebljavajući boravak u Crnoj Gori. Uz to kroz navodna pitanja o položaju manjina, u izjavama duhovnika krije se veća strast vezano za pitanja imovine i nekretnina", poručio je Brajović.

Koliko god zapaljive i neadekvatne izjave bile opasne po bilo koje kategoriju stanovništva, Brajović vjeruje da je crnogorsko društvo dostiglo takav stepen zrelosti da njegove osnovne vrijednosti ne mogu biti ugrožene.

"Žalim što vjerski poglavar pokušava da ubijedi Srbe u Crnoj Gori da im je gore nego što oni to misle. Srbi u Crnoj Gori žive kao i svi drugi građani, dijele istoriju, sadašnjost i budućnost društva kojem su izabrali da pripadaju i da u njemu žive", poručio je prvi čovjek parlamenta.

Država Crna Gora je, kako vjeruje Brajović, odgovornost i mudrost više puta pokazala u odnosu na manjine, nezavisno da li je riječ o nacionalnim, vjerskim, kulturnim ili bilo kojim drugim.

"Srećan sam što svi oni imaju nešto zajedničko: Crnu Goru doživljavaju kao svoju državu", istakao je lider Socijaldemokrata u saopštenju.

"Čvrsta zakonska regulativa i njihova primjena, svijest o položaju nacionalnih zajednica koje svoje pripadanje ne naplaćuju i njime ne trguju, spomenici kulture o kojima po striktnim imovinskim i konzervatorskim pravilima brine država a ne bilo čija samovolja - put su za eliminaciju uticaja ideološki anahronih pojedinaca i domaćih i iz inostranstva. Mnogo buke i teških riječi pokazuje da pokušaj manipulacije ideološkim, nacionalnim osjećanjima, i socijalnim položajem bilo kog stanovnika u građanskoj Crnoj Gori ima sve slabiju prođu", zaključio je Brajović.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније