Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 07. 2018. 00:13 >> 06:42
5

ORBAN I ĐUKANOVIĆ

CG u predvorju EU, podrška Mađarske

Crna Gora je članica NATO-a, u predvorju je Evropske unije i ima bezrezervnu podršku Mađarske, poručio je premijer te zemlje Viktor Orban, na radnoj večeri koju je za njega u Podgorici priredio predsjednik države Milo Đukanović.

Dvojica zvaničnika su razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim prilikama u regionu, s posebnim fokusom na Crnu Goru i proces evropske integracije, kao o globalnim geopolitičkim kretanjima, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

"Premijer Orban je iskazao bezrezervnu podršku Crnoj Gori u njenim naporima da istraje na reformskom putu i u skladu s napretkom zasnovanim na zaslugama postane prva naredna članica EU. Kako je istakao, Crna Gora je članica NATO-a, u predvorju je u EU, ima stabilnu političku situaciju, stabilnu ekonomiju s modernim poimanjem daljeg ukupnog razvoja, koji se mora temeljiti na savremenim tehnologijama", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Đukanović je potvrdio snažno opredjeljenje Crne Gore da nastavi s reformskim zamahom i da istraje na putu ka EU, imajući u vidu da nakon članstva u NATO-u, to sada predstavlja prvi prioritet naše vanjske politike. Istakao je da je članstvo u EU strateški cilj, ali da ce reforme i usvajanje evropskih standarda u tom procesu voditi podizanju kvaliteta života ljudi. U tom kontekstu, posebno ukazao na važnost zadržavanja perspektive proširenja u cijelom regionu, kako bi se kroz njegovu evropeizaciju garantovala stabilnost i prosperitet,i smanjio prostor za uticaje trećih strana, što je sve i u interesu EU.

On je posebno zahvalio Mađarskoj na podrsci i pomoci za učlanjenje Crna Gore u NATO, imajući u vidu da je bila kontakt zemlja tokom procesa pristupanja,kao i zasovoljstvo što se partnerski odnos nastavlja i u procesu evropske integracije", navodi se u saopštenju.

Radna večera je, kako dodaju, bila prilika da sagovornici razmijene misljenja o više bilateralnih pitanja, i razmotre mogućnosti za dalje unapređenje saradnje kroz podsticaj investicionih ulaganja, i dalje proširenje ugovornog okvira.

Đukanovic i Orban su se saglasili da su bilateralni odnosi na odličnom nivou, i predlozili da se već u narednim danima krene sa tješnjom saradnjom u oblasti inovacija u svrhu privrednog i ukupnog razvoja dvije zemlje.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније