Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 07. 2018. 22:56 >> 22:41
18

BISERKO TVRDI

Beograd bi sjever Kosova u Crnoj Gori

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, tvrdi da vlasti te zemlje i Srpska pravoslavna crkva nastoje da ugroze državni integritet Crne Gore.

"Imajući u vidu da zvanični Beograd, odnosno srpske vlasti nijesu odustale od Crne Gore u svojatanju, plašim se da je izjava patrijarha Irineja u toj funkciji – pokušaja stvaranja nekakvog sjevera Kosova, ili SO Krajine u Crnoj Gori. Nama Srbima je u Crnoj Gori toliko loše da moramo da se ogradimo od ostatka države i tamošnje vlasti", ocijenila je Biserko za list Danas.

U kontekstu tvrdnje da srpske vlasti nijesu odustale od Crne Gore, Biserko prepoznaje ulogu SPC, koja, kako kaže, sada jedina djeluje prekogranično.

"SPC je dobila tu ulogu od srpskih vlasti, da održava mogućnost pravljenja nekakvih sjevera Kosova u Crnoj Gori. Nakon što su crnogorske vlasti donijele zakon kojim se SPC stavlja na svoje mjesto, i kada je riječ o imovini i načinima djelovanja, srpske vlasti osjećaju da im izmiče kontrola koju imaju u toj državi i zato je ta izjava Irineja toliko ekstremna. Ona pokazuje da zvanični Beograd tu neće stati", ističe Biserko za Danas.

Ona ukazuje da srpska vlast ima percepciju da se mijenjaju geostrateške okolnosti, odnosno da Zapad sve manje može da ostvari svoje interese nasuprot Rusije pa je onda, kako navodi, okuražena da preduzima i neke ekstremnije korake nego što je bio slučaj do sada.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније