Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

28. 07. 2018. 07:50 >> 07:38
4

JANKOVIĆ PORUČILA

Napredak Crne Gore ohrabrenje za region

Značajan napredak koji je Crna Gora postigla izuzetno je pozitivan signal ohrabrenja i za druge države u regionu, smatra ambasadorka Austrije Ana Janković u Crnoj Gori.

Janković je u intervjuu Vikend novinama rekla da je Austrija spremna na otvaranje daljih pregovaračkih poglavlja za vrijeme njenog Predsjedavanja, ukoliko za to postoje uslovi.

Janković smatra da prije svega važno Poglavlje 27 - o životnoj sredini, može biti otvoreno do kraja godine, za šta je već dao saglasnost čitav niz država članica Evropske unije (EU), među njima i Austrija.

"Ipak, napredak postignut u pristupnim pregovorima se takođe mjeri i zatvaranjem daljih poglavlja. Preduslov za to je postizanje mjerljivog i održivog napretka u oblasti vladavine prava", poručila je Janković.

Ona je kazala da je napredak u oblasti vladavine prava od odlučujućeg značaj za dalji uspjeh u pristupnim pregovorima. "Austrija veoma pažljivo prati razvoj situacije na polju vladavine prava, te podržava taj proces shodno svojim mogućnostima", rekla je Janković.

Ona je kazala da bi, kada Crna Gora ispuni sve preduslove za pristup, trebalo što je brže moguće, nezavisno od napretka postignutog u drugim državama regiona u tom momentu, da postane punopravna članica Evropske unije, za šta će dobiti podršku Austrije.

Janković je ocijenil da se učlanjenje u NATO može posmatrati i kao potvrda o pripadnosti jedne države zajednici evropskih vrijednosti, koja državu kandidatkinju time približava EU, posebno u pogledu spoljnje i bezbjednosne politike.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније