Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

01. 08. 2018. 07:19   >>  07:05 3

ANALITIČARI

Zanimljiva ideja o izborima u istom danu

Mogućnost da svi lokalni izbori budu održani u istom danu predstavlja interesantnu ideju. Mislim da se radi o racionalnom rješenju, koje bi vodilo razvoju demokratskih procesa, kazao je pravnik i politički analitičar Sergej Sekulović.

On je za "Dan" rekao da je pitanje koliko će ova ideja biti prihvatljiva DPS-u s obzirom na to da su lokalni izbori u većini opština skoro održani i da je DPS zadovoljan njihovim rezultatima.

"No, ostaje da se vidi reakcija, jer je činjenica da dosad nije bilo ni negativne reakcije. Radna grupa i njen sastav predstavlja prvi i, naravno, maksimalistički korak DPS-a. Na koji će način ona funkcionisati i kakav će biti njen sastav, ostaje da se vidi, pri čemu je (ne)jedinstven stav opozicije od bitnog značaja", ukazuje Sekulović.

Mogućnost spajanja lokalnih izbora, to jest njihovog održavanja u istom danu, potencirana je u Planu izbornih reformi, koji su predstavili Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA.

Analitičar Boris Marić smatra da utvrđivanje zakonske obaveze da se lokalni izbori održavaju u istom danu ima brojne prednosti.

"Prvo, to jeste šansa da se postave temelji izlaska iz političke krize. Nadalje, utvrđivanje jasnih izbornih pravila sa punom funkcionalnošću Državne izborne komisije i Agencije za sprečavanje korupcije, kao i čišćenje biračkog spiska i uređenje instituta prebivališta, otvorilo bi mogućnost da crnogorski građani konačno dobiju optimalnu izbornu utakmicu", ocijenio je Marić.

Po njegovom sudu, lokalni izbori u jednom danu su, naravno, racionalniji, a predstavljali bi svojevrsnu afirmaciju decentralizacije i značaja lokalnih zajednica.

DPS neće blagonaklono gledati na ovakve zahtjeve i predloge. Vjerujem da će pokušati da razvodne proces izborne reforme i kroz većinu u radnoj grupi, koja je u najavi, obezbijede punu kontrolu nad konačnim rješenjima naglašava Marić.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније