Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 08. 2018. 13:39 >> 13:46
9

BOŠKOVIĆ I SERVERT

Zaštita neba CG potvrda da Alijansa čuva članice

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da je Crna Gora, kao najmlađa članica NATO-a, posvećena realizaciji ključnih zadataka Alijanse u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje.

Bošković je to saopštio tokom susreta s komandantom NATO Centra za vazdušne operacije, Rubenom Garsijom Servertom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane.

Servert se tom prilikom sastao s Boškovićem, te načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom, Dragutinom Dakićem. 

Bošković je sagovornika upoznao sa najznačajnijim aktivnostima realizovanim tokom prve godine članstva, naglašavajući da će Crna Gora nastaviti intenzivno da radi na integrisanju nacionalnog sistema u sistem kolektivne odbrane Alijanse.

“Apostrofirajući značaj članstva u Alijansi, Bošković je istakao da je upravo misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing), koja je započela 5. juna ove godine, najbolja potvrda posvećenosti Alijanse zajedničkoj sigurnosti i konceptu kolektivne odbrane”, navodi se u saopštenju nakon sastanka.

Bošković se zahvalio Servertu na podršci koju je združeni Centar za vazdušne operacije pružio našoj zemlji tokom procesa uspostavljanja Air Policing misije, kao najznačajnijeg koraka u procesu integracije u NATO integrisani sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane.

Takođe, kazao je da je ova misija ne-borbenog karaktera najbolji primjer benefita koje je Crna Gora ostvarila članstvom u NATO, kao i posvećenosti saveznica zajedničkim vrijednostima. 

"Tokom sastanka generala Serverta sa Načelnikom Generalštaba VCG, generalom Dakićem, razgovarano je o zajedničkim aktivnostima koje su planirane za budući period. Takođe, razmatrani su modeli intenziviranja saradnje u domenu vazdušnih operacija između Vojske Crne Gore i Združenog centra u Torehonu. U tom konktekstu, general Dakić je najavo da će predstavnik Vojske Crne Gore biti upućen u Združeni centar za vazdušne operacije NATO-a u Torehonu gdje će obavljati dužnosti u NATO sistemu zaštite vazdušnog prostora," navodi se u saopštenju.

General Servert je istakao da je Alijansa u Crnoj Gori prepoznala kredibilnog partnera koji pruža konkretan doprinos aktivnostima NATO-a. Naglasio je da upućivanje predstavnika u Združeni centar za vazdušne operacije NATO-a u Torehonu dodatno potvrđuje ozbiljnost i posvećenost Crne Gore u ispunjavanju obaveza koje proističu iz članstva u najznačajnijem vojno-političkom savezu.

Servert je izrazio zadovoljstvo uspostavljanjem Air Policing misije za Crnu Goru, kojom je osiguran cjelokupan vazdušni prostor, što predstavlja bitnu komponentu kada je u pitanju bezbjednost koju Alijansa garantuje saveznicama.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније